Бившият външен министър и депутат от БСП Кристиан Вигенин реагира остро на развоя от гласуването с цветните бюлетини в ООН, което предпостави развоя на интригата - нито една от двете български кандидатки не успя, за сметка на безапелационното първо място без нито едно вето за португалеца Антонио Гутереш.
Вигенин поиска оставките на премира Бойко Борисов и на външния министър Даниел Митов, както и на самата еврокомисарка Кристалина Георгиева, която получи далеч по-слаб резултат от Ирина Бокова, състезавала се в лично качество.

"Искам оставки! На Кристалина Георгиева, която получи 5 гласа "за", 8 "против", 2 "без мнение"; гласовете на страните-постоянни членки на Съвета за сигурност се разпределят 2:2:1! Тя получи своите 5 минути слава и сама влезе в ролята на Румяна Желева от 2009 г., каква ирония на съдбата. Ирина Бокова е със 7 гласа "за", 7 "против" и 1 "без мнение", въпреки оттеглената подкрепа! На Бойко Борисов - за неспособността да взима самостоятелни решения, за това, че се поддава на външен и вътрешен натиск, че не може да взима правилни решения в сложна международна среда. 

На Даниел Митов - за това, че като външен министър не поиска и не можа да проведе адекватна кампания, унизи генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и с пасивността си допринесе за решенията, които лишиха Източна Европа от възможността да излъчи генерален секретар на ООН и които дълго ще хвърлят сянка върху лицето на България пред света. Опозорихте и себе си, и нас, време е да се оттеглите!", написа в емоционален коментар във Фейсбук Вигенин.

Той потвърди и подозренията си, че от самото начало управляващите в България са играели за чуждата кандидатура.

"Сега вече става явно това, което само подозирахме и за което предупреждавахме: след номинирането на Кристалина Георгиева, днес португалецът Антонио Гутереш получи 15 окуражителни гласа от 15 възможни. Нещата отиват към финал. Радвайте се, безродници и предатели!", написа в емоционален коментар във Фейсбук Вигенин.

БСП в негово лице предупреждаваше от месеци, че българските управници играят за чужд кандидат, пречат на Ирина Бокова и с оттеглянето на кандидатурата й от българското правителство, издигнало на мястото й Кристалина Георгиева, страната ни дефакто се е отказала от борбата, пише Канал 3.