Какво гласуваме днес - програмата на "Продължаваме промяната", която ГЕРБ казаха, че била за забавление, или 10-те точки на Мария Габриел, написани сякаш от изкуствен интелект. На мен не ми стана ясно. Това коментира зам.-председателят на парламента и член на ръководството на БСП Кристиан Вигенин пред БНТ. 

"Това е една от причините за голямото недоверие на старта на това правителство. 11 от министрите, предложени от ПП първия път, вече не са кандидати - още един сигнал, че всъщност преговорите с ГЕРБ са довели до съществена промяна на този кабинет и това, което ПП се опитва да продаде на избирателите си - че бил техен кабинет, не е така", коментира той.

Той не очаква правителството да е стабилно. Нарече го "обречено".

"На нас не ни е ясно какви са предложенията за промени в Конституцията, не ни е отправяна покана за разговори до този момент. Което е колкото учудващо, толкова и не - очевидно други са приоритетите към момента. При връщането на мандата на президента вчера кандидатът за премиер Николай Денков обяви, че разговори за конституционната реформа ще се водят и с БСП", коментира още той.

"Промените в закона за съдебната власт видимо бяха необходими, но част от тях се направиха заради личността на Гешев и с цел отстраняването му. Да, поискахме оставката му още през 2020 г. и не сме се разколебавали, но тези неща не стават с клетви и развяване на знамена, продължи Вигенин.

Според него промените, приети от НС миналата седмица, целяха не само да ограничат особеното положение на Гешев - което е добре, защото Гешев се сетил за делата на трупчета чак сега. Но представете си, че идва главен прокурор, който наистина иска да разрови всички престъпления.

Да не се окаже, че всъщност проблемът не е в главния прокурор, а че желанието на един човек да свърши работата сега пък ще бъде ограничено от това, че първият обвинител вече няма такава власт", смята още Вигенин.

"Шокиращо е, че "Възраждане" правят заявки как няма да позволят на народни представители да се изказват от парламентарната трибуна. Те поставят под въпрос смисъла на съществуването си като парламентарна група, мястото си в НС", заяви още зам.-председателят на парламента. 

Той смята, че тази партия е на път да стане вредна и излишна. Отрече да имат нещо общо с БСП по линията на русофилството - хората на Костадинов експлоатирали топлите чувства на част от българите към Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук