Мисля, че е редно да се направи едно разяснение. Много хора харесват служебното правителство и ми пишат дали не може то да остане. По Конституция обаче то не може да остане на власт - назначава се от президента само за периода, в който няма парламент и излъчен от него кабинет.

Това написа във фейсбук зам.-председателят на парламента и депутат от БСП за България Кристиан Вигенин.

"Служебното правителство е с вързани ръце - то може да се справи за 2-3 месеца с основните дела в държавата, но без парламент не могат да се приемат или променят закони, не може да се приеме бюджет за следващата година, не може да реализира никакви съществени реформи", обясни той.

"Ако пак не се състави редовно правителство, президентът пак ще разпусне парламента и може да преназначи същия служебен кабинет за още 2-3 месеца. Но това не е добре за никого, защото нещата ще започнат да стават критични, а предстоят и избори за президент.

Все си мисля, че четири национални избора за година и 7-8 месеца без парламент биха били твърде голям лукс за България...естествено, правилата на демокрацията и Конституцията са ясни, ще се спазват, но не бива и целенасочено да се тласкат нещата към нови избори, само защото харесваме няколко служебни министъра...защото пък съм убеден, че на 2/3 не помните имената дори", разясни още Вигенин.