"От уважение приехме поканата за среща с проф. Николай Габровски, за да му кажем лично какви са нашите намерения. Ясно е, че подкрепа от нас няма да има. Гледаме напред да видим какво ще бъде предложено". 

Това каза пред БНР Кристиан Вигенин от БСП, зам.-председател на парламента. 

И посочи, че сред приоритетите, които проф. Габровски е очертал пред БСП, не е имало нищо свързано с икономиката, със здравеопазването, със социалната политика: 

"Офертата, която той представи, не беше убедителна. Основно, за което говореше, беше еврозоната, Шенген. Това са важни неща, но хората очакват повече от кабинета, който трябва да бъде създаден от това Народно събрание". 

Вигенин изрази лична позиция, че ако е възможно правителство с третия мандат, то трябва да е широко подкрепено, да има ясна програма, да бъде експертно, за да изглежда, че не представлява определени формации. 

Той коментира и темата "Шенген": 

"Би било коректно да се вземе утвърдително решение, че България и Румъния влизат в Шенгенското пространство след определено време, ако изпълнят определени допълни условия...

Резервираните страни - най-вече Нидерландия, изваждат напред темата за корупцията, но по-скоро други въпроси са проблематични за тях - нелегалните имигранти. 

Притеснение за Нидерландия и Австрия е, че ако България и Румъния станат част от Шенген, тогава българо-турската граница става Шенгенска и влизането на нелегален имигрант на територията на България означава безпрепятствен достъп до сърцето на Европа. Аз бих поставил въпроса на Австрия и на Нидерландия така - добре, не сте доволни от това, което се случва, помогнете ни да го решим, а не ни спирайте заради това". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук