Целите, такива каквито сме си ги поставили, бяха изпълнени. Винаги може повече, можем да искаме и повече. Но в средата, в която бяхме поставени, смятам, че БСП се представи много добре на тези избори. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” по Нова телевизия депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

„Това не е типът победи, които сме имали в миналото, в които картата на България почервенява с победите на нашите кандидати, но БСП категорично се върна в местната власт и това е добра основа за надграждане на следващи избори. Виждате, че ситуацията в България вече е различна. Мина периодът, в който можеше с едни вълни една партия да идва, на следващите избори друга и така нататък.

БСП има последователно развитие през последните няколко години, в което се представяме все по-добре и разширяваме влиянието си – първо в президентската институция, след това в парламента, в Европейския парламент, а сега и в местните избори. Това постъпателно движение не е вълна, но бих го нарекъл прилив, който видимо изтласква БСП в българската политика”, заяви още той.

„Мисля си, че натрупванията могат да доведат до една бърза промяна. Ние стартирахме в изключително тежка ситуация. Само преди няколко години нямахме нито един областен кмет. 30-ина общински кметове в цялата страна. Имахме под 40 депутати в Народното събрание. Доверие се печели трудно, но постъпателно БСП го прави. Смятам, че трябва да полагаме още усилия, но това, което постигнахме на тези избори, е удовлетворително, в условията, в които бяхме поставени”, добави Вигенин.

„Има едно износване в ГЕРБ и то се вижда в поредицата избори, които преминаха. Тези, които са били на терен в тази кампания, знаят, че в по-малките общини, където най-големият работодател е общината, в нея са само хора на управляващите. Има сериозен натиск, страх у хората и техните семейства. Отделно това, купуването на гласове от управляващите, тъй като те могат да генерират необходимия ресурс.

Имаше немалко сигнали в много от общините. Бяха пуснати немалко сигнали, анализите ще ги продължим. Има много ясна индикация – там, където има концентрация на ромско население, виждаме, че в избирателните секции те категорично предпочитат определен кандидат. Това няма как да ме убедите, че не става с натиск, със заплашване и закупуване. Има различни схеми”, коментира депутатът.