При определени условия на увеличаване на мигрантския натиск на границата ни, България може да поиска от НАТО същата помощ, както Гърция. Това заяви началникът на отбраната генерал Константин Попов след съвместна среща с премиера Бойко Борисов и със заместник-председателя на военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, който е у нас на тридневно посещение.
Тримата са обсъдили темата за флотилия на НАТО в Черно море и премиерът Бойко Борисов ясно е изразил българската позиция, че иска Черно море да бъде зона без напрежение, информират БГНЕС И БТА.

НАТО не може да окаже помощ на нашата сухопътна граница при бежанска вълна, не това е мисията на Алианса, обясни ген. Попов. Флотилия в Черно море няма да има, но България може да поиска същата помощ като Гърция при увеличена мигрантска вълна с много кораби и лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, обясни той. Засега това не е така, коментира началникът на отбраната.

Той каза също, че има готовност военни да подсилят границата ни в зависимост от миграционния натиск при ръст на мигрантската вълна и много кораби с много лодки, които евентуално могат да превозват бежанци, но засега нямало такива индикации. По думите му ако се наложи, ще има достатъчно адекватна реакция на границата ни, съвместно с българската армия.

България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз, доказали сме своята евроатлантическа ориентация. На българска територия непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовка, участвахме в наблюденията на учения на българските и американски сухопътни сили, на нашата и тяхната авиация, високо се цени приносът на българските военнослужещи в мисии и операции на НАТО. Това каза от своя страна премиерът Борисов пред Шислер.

"Военнослужещите ни са изключително подготвени. Всекидневно полагаме огромни усилия за справяне с мигрантския поток, благодарение на огромния труд на нашите полицаи, жандармеристи, военни и военноморски“, заяви още министър-председателят.

Той е обсъдил с Шислер предизвикателствата пред НАТО в региона на Европа и настоял за намирането на общи решения по проблеми пред Алианса при зачитане на интересите на всяка страна-членка, посочиха от правителствената информационна служба.

"България продължава да води една балансирана политика, да поддържаме контакти на различните нива с нашите съседи и въпреки техните проблеми, успяваме да запазим това относително спокойствие по границите си“, подчертал Бойко Борисов.

"Ние дълбоко ценим приноса на вашата държава и важността й в Алианса е от значение, както и усилията на премиера Борисов“, казал в отговор генерал-лейтенант Марк Шислер.