Върнах се, за да има България авторитет, за да има работещи институции. Това каза пред bTV вицепремиерът Мария Габриел.

Аргументите, с които бях убедена да се върна, са ясни - че България се намира в много решителен момент, трябва да заяви своята евроатлантическа ориентация, трябва да има работещ парламент, за да могат да се случат всички тези хубави неща за хората - от инвестиции, до реформи.

След две години на безвремие, след много голяма заплаха пред страната ни да пропуснем възможности, за мен включването в политиката значеше това - с диалог и разум, без емоция, и с ясна отговорност да допринеса с опита ми за това в страната да има редовно правителство. И това беше водещата голяма цел по време на всички тези трудни преговори. А следващото е - резултати.

Те са нужни, за да се върне доверието на хората в институциите, допълни Габриел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е този, който ми предложи. Този разговор между нас беше публично съобщен в НС, за да няма никакви интерпретации. След това веднага влязохме в диалог.

Най-много се радвам, че върнахме диалогът на масата за преговори. Радвам се, че успяхме първо да говорим за приоритети, а после за това кой и на какъв пост. Това са наистина стъпки, които дават заявка за добри резултати и успех, коментира още Габриел.

И двамата с акад. Денков имахме пълни правомощия да водим процеса. Разбира се, че когато става въпрос за преговори и се търси подкрепа от ПГ, има диалог.

Благодаря за търпението, разума и диалогичността на акад. Денков, от друга страна благодаря на лидерите и на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ за това, че поставихме интересите на българските граждани над партийните. И за това, че ясно заявяваме евроатлантическата ориентация на страната ни, допълни Габриел.

Какво разклаща и разколебава идеята за приемане на еврото - дали двугодишното безвремие, или от това, че няма редовно правителство, което да заявява и отстоява ясни позиции, попита Габриел. Ето нещо, за което си струваше всички усилия на тези трудни преговори, за да стигнем до крайната цел с редовното правителство.

Когато говорим за Украйна - ако днес България ясно не заяви подкрепата си за Украйна и украинския народ, губим възможността да бъдем част от процеса за възстановяването на Украйна. Нека не спираме в краткосрочната ситуация, а погледнем в по-дългосрочен план: възстановяване на Украйна означава наши компании, цели сектори в българската икономика да бъдат част от тази перспектива пред страната - от енергетика, през транспорт, IT сектора, до земеделие дори.

Ето затова България има нужда да бъде активна, за да може да се позиционира занапред.

Истината е, че в момента в ЕС текат изключително динамични процеси, и ако ние днес не участваме в дефинирането им, няма как да сме част от тях, когато ще има развитие по тях. Това става ако сме обединени, не разединени, коментира още вицепремиерът.

Относно искането й за отстраняване на главния прокурор, което бе изтъкнато по време на преговорите за съставяне на правителство, Габриел уточни, че е всеки кандидат за премиер трябва да отчита дневния ред на гражданите. В последните години нееднократно гражданите и политиците са заявявали необходимостта от това да има не персонална промяна, а да има крачка, свързана с правомощията на главния прокурор, която да е в посока на това да върне чувството за справедливост на гражданите.

Тя е първа, но далеч не изчерпва нуждата от цялостна съдебна реформа. Това беше и моята заявка - да покаже един кандидат за премиер, който се вълнува от дневния ред на гражданите, и да работи не за персонални промени, а за правомощия на институция, която да вдъхва доверие, каза още Габриел.

Няма да взимам отношение по тема, в която не съм чела документите, внесени в сградата на НС - така вицепремиерът коментира възобновяването на разследването по "Барселонагейт". Това, което е важно, е да си даваме равносметка, че ставаме свидетели на игра на психоатаки и компромати.

Важно е да си дадем равносметка, че се иска имунитета на Бойко Борисов, който 2 г. беше без имунитет. Докато има това усещане, че прокуратурата се ползва така, няма как да се промени и решението на ИК на ГЕРБ за това да не бъдат давани имунитети на депутати докато не се случи съдебната реформа, допълни Габриел.

Първото посещение на новия външен министър ще е в Брюксел. "Там ще поискам среща и с президента на ЕК, и с председателя на Европейския съвет, и с ръководителя на ЕП. За мен ще е важно да изразя своята благодарност към колегите си - европейските комисари", каза още вицепремиерът.

Най-важното през следващата седмица е разговорът, свързан с бюджета. МВнР трябва да има бюджет, който да позволи реално да се извършва посланическа дейност. И тук стоят въпросите ще имаме ли посланик в Украйна, в Париж; освен това ще трябва да поговорим ясно за стратегическите страни и региони, с които България иска да поддържа връзки.

По отношение на следващия български еврокомисар, Габриел съобщи, че в момента няма конкретен кандидат, но той ще бъде плод на единодушно решение на двамата ротационни премиери. Иска ми се да си говорим за експертиза и качества на човек, който достойно ще представя държавата, без значение дали това ще е жена или мъж. Трябва да направим разумен и балансиран избор на човек, който ще влезе с летящ старт, завърши Габриел. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук