Корнелия Нинова не успяла да прочете документите по казуса „Барселонагейт” в деловодството на парламента. Причината тя и Георги Свиленски да не се доберат до документите, е че преди тях заявка да ги видят имало от Гроздан Караджов, Владислав Панев, Тошко Йорданов. Това разказа лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS.

„Ние с Георги (Свиленски) не сме видели нищо, освен постановлението, което аз видях. Не успяхме да четем, защото колегите ни бяха изпреварили. Не смятам, че той трябва да даде имунитета си, имам проект за решение.

Хубаво е Борисов да си даде сам имунитета. Твърди, че е невинен, ако е така – да го докаже в справедлив процес. Той твърди, че това (обвинение) е бухалка на главния прокурор. Присъди прокурорът не издава, ако Борисов е спокоен за това, че е невинен, прокурорът внася доказателствата, той си обявява защитата, съдът преценява дали е да, или не”, каза Нинова.

Нинова показа папка с 11 сигнала то 2018 г. срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. „Нашата битка е последователна, вече 5-6 г. Сега виждаме, че новосформираното мнозинство се опитва отново да няма справедливост и правосъдие. Те се опитват да създадат една комисия, която 5-6 месеца да протака случая”, обясни лидерът на БСП по повод изтеклите записи от заседание на ПП преди съставянето на кабинета „Денков-Габриел”.

„Има текст в закона, според който при поискан имунитет човекът трябва да си даде имунитета до 5 дни или парламентът да задвижи процедурата. Не можем да мълчим и да ставаме участници в тази коалиция на омертата”, каза Нинова.

По думите й президентът Румен Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящите местни избори.

Тя отказа да коментира проектите за конституционни промени. Според нея е нужен нов обществен договор. „Виждате в какво състояние е държавата. Имаме нужда от нов обществен разговор и национална цел. Не съм сигурна, че промяната в Конституцията цели това”, обясни лидерът на БСП.

„Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото”, каза тя и обобщи, че „шест души издигат кандидатурата на Иван Гешев, след това внасят искане за оставката му, после оттеглят това искане. Очевидно това не са хора със собствено мнение и не са собствено мислещи лица. Целият разговор беше изключително принизен”, обясни тя.

"Да бъде отстранен главен прокурор за думите „политически боклук” е пресилено. Ако е така, половината парламент трябва да е отстранен от работа,”, заяви партийният лидер. Тя каза, че е възможно и законно президентът да върне евентуално решение за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Президентът може да реши да изчака решението на Конституционния съд, допълни тя.

„Започнаха да се взимат решения с плаващи мнозинства, което е опасно”, допълни Корнелия Нинова по повод дейността в парламента. Запитана защо е нарекла президента Румен Радев „баща на хаоса”, тя обобщи, че президентът е създал политическия проект „Продължаваме промяната”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук