ВМРО – Българско национално движение изпрати днес сигнал до главния прокурор Борис Сарафов по повод разпространен клип, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

Това е гавра с национален символ, какъвто е българският химн. Затова от ВМРО искат спешна проверка, „изпълнителят“ да бъде разкрит и персонализиран и спрямо него бъде приложен чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.

В сигнала, подписан от съпредседателя на ВМРО Александър Сиди, категорично се настоява за грубото поругаване на българския химн да бъде приложено най-тежкото предвидено в закона наказание.

Текст на сигнала:

До:

Господин Борислав Сарафов –

Главен прокурор на Република България

Сигнал

От: Александър Маиров Сиди, в качеството си на съпредседател на ПП „ВМРО – Българско национално движение“,

адрес: гр. София, ул. Пиротска 5

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Обръщам се към Вас във връзка с разпространен видеоматериал в средствата за масово осведомяване, в който лицето Бирджан Хайрединов изпълнява кавър версия на официалния химн на Република България с чалга-ритмика и ориенталски инструментал.

С това свое деяние лицето Бирджан Хайрединов е изпълнил престъпния състав на чл.  108, ал. 2, пр. 3 от Наказателния кодекс, който гласи следното, а именно: „Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева“.

Деянието на горепосочения деец следва да се квалифицира като изключително грубо поругаване на български държавен символ, какъвто е националният химн, и следва да бъде повдигнато обвинение за най-тежкото предвидено в закона наказание.

Уважаеми г-н главен прокурор,

След запознаване с фактите и обстоятелствата около описаното по-горе деяние моля да се сезирате и да извършите следствени действия за разкриване и персонализиране на лицето Бирджан Хайрединов;

На основание чл. 208, т. 1 от НПК моля да вземете настоящия сигнал като необходим законен повод като извършите проверка за извършено престъпление по чл. 108, ал. 2, пр. 3 от НК за поругаване на официален държавен символ, а именно химна на Република България.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук