Важно е да живеем в стабилен регион с демократични съседи. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ.
Захариева заяви, че по време на председателството на България на Съвета на ЕС страната ни ще се стреми към това регионът да е стабилен, а съседните ни държави да са демократични и проспериращи. Тя изрази надеждата, че договорът с Македония ще бъде ратифициран следващата седмица в Народното събрание.

По въпроса с името на Македония, Екатерина Захариева заяви, че България отдавна е признала държавата под името Република Македония. "Важно е да се срещат хората, да подобрим инфраструктурата между двете държави. 500 хил. македонски граждани посещават България, а 350 хил. българи ходят в Македония. Въпросът е как ще се прилага този договор. От управляващата опозиция езикът към България е съвсем различен. Силният национализъм и кампанията срещу съседите показаха, че не водят до резултати", коментира тя. Екатерина Захариева заяви, че ще се сформира комисия за историята, като целта ще е да не се политизира.

Вицепремиерът подчерта, че за интеграцията на Западните Балкани отговорност трябва да поемат и европейските лидери, за което има сигнали. "Постигнахме силна подкрепа от страна на европейските институции. Посланието ни е, че не можем да направим реформите вместо тях. На Балканите не сме най- развитият регион, така че целта не е да се самоизтъкваме, а целта е да помогнем с каквото можем", отбеляза Захариева. Според министъра на външните работи хората разбират важността на Европредседателството и интеграцията на Западните Балкани. "Ротационното председателство е веднъж на 14 години и не се знае дали ще продължи. Все повече чувам от хората темата Западни Балкани и те разбират, че това е добро за България", каза още Захриева.

По въпроса за правосъдната реформа Екатерина Захариева отбеляза, че от Европа се очаква напредък по важните обществени дела, като добави, че единствено приемането на Антикорупционния закон няма да е достатъчно. Захариева заяви, че вярва в справедливостта на испанското правителство по въпроса са с Каталуния.