Не бих окачествил случилото се като скандал, не е имало агресивна интервенция. Летателният маршрут е бил променен и се е минало през друга държава. Това заяви в ефира на bTV зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев по повод инцидента с правителствения самолет, който не е бил допуснат до въздушното пространство на Иран и е преминал над територията на Ирак.
"Извикан е временно управляващият на иранското посолвство в София. Предстои да се направят някакви изводи. Тепърва ще се изясни цялата ситуация. Тогава ще дадем най-ясно обяснение. Все пак не мисля и към момента не мога да твърдя, че се говори за дипломатически скандал", добави той.

"Г-жа Захариева е в течение с всички факти и обстоятелства. От гледна точка на процедурите, които е трябвало да се изпълнят, те са били изпълнени. Не знам дали е уточнен маршрутът за връщане", каза още Георгиев.

По повод ада на о-в Бали заради вулкана Агунг, зам.-министърът каза: "Вулканът хвърля пепел и пушек, но не е изригнал. През цялото време консулският служител е бил в постоянна връзка. Около 50 души са там, няма данни за пострадали български граждани. Дали сме точни насоки какво трябва да се направи. Около 10 км е отцепеният участък. Не бива да се влиза в засегнатата зона, защото е опасно за живота".

"Хубаво е, че на сайта на МВнР има информация и това е улеснило по голям начин това ние да се свържем с българите в Бали", каза още Георгиев. 

"Българско семейство, живеещо в Бали, е приютило около 15 наши сънародници в дома си. Това доказва, че българите зад граница си помагат", добави той.