Предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз (EС). Това се казва в позиция на българското Министерство на външните работи по повод на изявленията на новия северномакедонски премиер Християн Мицкоски.

"Министерството на външните работи на България настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави, членуващи в ЕС, и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава", се казва в писмото на МВнР.

"Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания.

Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС.

В резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори", се казва още в позицията на Външно министерство.

"Неприемливо е заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна.

Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения.

Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", пише още в документа.

В него се подчертава също така, че "Българската позиция е ясно разписана в решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили".

От Външно министерство припомнят, че "българските граждани имат желание да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти", както и че "тази общонационална позиция няма да бъде променена".