ВМРО се обръща към правителството и президента на Република България с категорично настояване страната ни да предложи на ЕС спиране на финансирането от  предприсъединителните фондове на ЕС за Северна Македония. Настояваме българските власти да поискат от Брюксел ясна, точна и единна позиция за антибългарското поведение на правителството на Мицкоски.

Заявката на министър-председателя на РСМ Християн Мицкоски, че българите няма да бъдат записани в конституцията на Северна Македония е поредното грубо погазване на договореностите, които е приела държавата кандидат за член на Европейския съюз.

Припомняме, че още в първия ден като премиер Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. 

Абсолютно необходимо е да спре разглеждането на процеса на присъединяването на Албания и Македония към ЕС като единен процес. Двете държави трябва бъдат разделени по пътя на тяхната европейска интеграция и реално преговори на ЕС с РСМ да започнат чак когато държавата започне да спазва договорите с България и ангажиментите пред Съюза.

Република Северна Македония няма място в Европейския съюз, докато не спре с езика на омразата към България и реално не гарантира спазването на културните и човешки права на своите граждани, които имат българско самосъзнание.