Старозагорският многомандатен избирателен район се очаква да е един от най-интересните на предстоящия парламентарен вот. 27-и МИР излъчва 11 депутати и е сред относителните големите в страната, пише Флагман.

Повечето партии и коалиции със сигурност вече трябва да са наредили водачите си на листи. Те обаче може да претърпят промени в последния момент заради едно събитие от петък вечерта. Тогава новият политик Слави Трифонов обяви, че ще води две листи – във Варна и... в Стара Загора.

Шоуменът показа за първи път и част от екипа си по ресори и идеите за управление на партията му „Има такъв народ“. Демонстрира сериозни намерения да участва във властта, а не просто да е екзотична атракция в политиката. А това е солидна заявка и за обиране на протестния вот.

От БСП отдавна обявиха, че водач на листа в Стара Загора ще е Георги Гьоков. Той е на 59 г., действащ депутат – впрочем един от най-активните. Председател на е Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Има опит и от предишните два парламента.

От ГЕРБ неофициално се лансира името на образователния министър Красимир Вълчев. Очаква се той да води и още една листа – тази в Шумен. Вълчев определено е от откритията на ГЕРБ за този мандат. Някои го определят като най-качествения министър в кабинета „Борисов 3“.

По неофициална информация на „Флагман“ водачът на коалиция „Демократична България“ в Стара Загора ще е Атанас Славов. Той е от квотата на партията на Христо Иванов. Млад и солиден експерт по конституционно право, добър оратор, който може да защитава позиции.

Пак по неофициална информация ДПС ще издигнат за водач отново Халил Летифов. 41-годишен действащ депутат, с опит и от 42-ото Народно събрание. Един от близките хора на Делян Пеевски. Председател е на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

„Патриотична коалиция – Воля и НФСБ“ вероятно ще лансира Кръстина Таскова. И тя е действащ депутат - от партията на Веселин Марешки. 37-годишната Таскова е сред остриетата на „Воля“ на парламентарната трибуна и в медиите.

През 2017 г. прокуратурата поиска да й бъде свален имунитетът (заедно с лидера й) заради разследване за изнудване, но оттогава реално развитие по случая няма.

ВМРО също издигат действащ депутат за водач в Стара Загора. Става въпрос за Александър Сиди, който ще лидира листата и в Пловдив-град. 39-годишен, едно от изявените лица на ВМРО.

Новата партия на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ лансира 35-годишната Петя Станева, която е областен координатор на формацията. Завършила е „Инвестиционен мениджмънт“ в Свищов, както и „Счетоводство“ в  Икономически университет-Варна.

Работила е в сферата на финансите - борсова търговия в Управляващо дружество, като счетоводител и служител в ДАНС-Стара Загора, през последните близо 3 години, информират от партията й.

АБВ на Румен Петков пък издига 27-годишния доктор Емил Стоименов. Млад и ентусиазиран политик. Лидерът Румен Петков често го дава за пример, когато говори за листите на партията.

Стоименов е старозагорец, потомък на известна лекарска фамилия в града, възпитаник на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и вече седма година е в АБВ, изтъкват от формацията.

От партия „Възраждане“ пък излъчват Искра Михайлова. Родена и живее в Стара Загора, общински съветник, семейна, с едно дете.

Висшето си образование завършва в Бургас, специалност "Връзки с обществеността". По-голяма част от трудовата й кариера преминава като такъв специалист. В момента се занимава с частен бизнес. Местен водач на "Възраждане" в Стара Загора.

Коалицията „Изправи се! Мутри, вън“, която според социолозите се движи около 4-процентната бариера, все още не е обявила водачите си на листи.

По неофициална информация за Стара Загора до вчера за почти сигурна се спрягаше самата лидерка на формацията Мая Манолова. Дали кандидатурата на Слави, с когото тя има близки отношения през годините, ще промени стратегията, - предстои да разберем.