Американски сили да участват в българската батальонна група в рамките на НАТО, това ще обсъждат България и Съединените щати. Новината обяви военният министър Стефан Янев на Годишната конференция на началника на отбраната.

Решението за американско участие ще се вземе след срещата на военните министри на страните от НАТО следващата седмица. Формирането на бойната група беше анонсирано като реакция от страна на България за подсилване на Източния фланг на НАТО. 

"В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър, какъвто ние нямаме. Решения ще се вземат след разговори на друго ниво", посочи Стефан Янев, цитиран от България Он Ер. 

Колко ще струва батальонната група - все още не е ясно. Всички решения за българската сигурност се вземат от правителството и не се налагат от НАТО, заяви още Янев. 

Но призна, че струпването на руски военни части при Украйна нагнетява напрежението. 

"Случващото се около границите на Украйна е предизвикателство и има значително негативно отражение на нашата национална сигурност", допълни министърът.  

Пред генералите от Българската армия Янев заяви, че регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи след края на Студената война. 

"Това предизвикателство изисква от нас да реагираме адекватно и да действаме смело, решително и национално отговорно", посочи още той. 

Сред приоритетите са и запълване на овакантените бройки в армията, които по последни данни са около 5000. Предстои и среща с представители на "Локхийд Мартин" заради предупреждението за забавяне на доставката на изтребителите F-16.