Темите бяха основно точките на коалиционното споразумение и приложение 15 – отбрана. Беше важно този съвет да се проведе, защото не бе провеждан в последните 4 месеца. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков след Коалиционен съвет.

„Въпросът за износ на оръжия към Украйна не беше обсъждан въобще. Това не е целта на големия коалиционен съвет. Това е въпрос за самата коалиция.

Позицията ми е, че приветствам да има такава дискусия в НС и да се реши дали да се изпращат оръжия в Украйна. Тогава да ми се даде мандат“, заяви той.

"Въпросът за военна помощ на Украйна не е обсъждан. Това е тема за големия коалиционен съвет и днес не са водени разговори по нея. Дискусията за оказване на военна помощ трябва да се води тук в Народното събрание. Депутатите трябва да обсъдят тази тема и аз като министър ще се съобразя с тяхното решение и ще го изпълня. Приветствам една такава дискусия. Ние знаем какво имаме и не виждам как нашите муниции ще помогнат на Украйна. Към момента няма решение за оказване на военна помощ, а и няма възможност за взимане на такова решение. Това решение трябва да се вземе от парламента", категоричен бе Заков.


Той призна, че не е изключено да предложи увеличение на бюджета за отбрана.
В случай, че анализа покаже това“, каза още Заков.

„Знаем какви са наличностите, знаем с какво разполагаме. Министърът на отбраната не е принципал. Принципал е Военно-промишления комплекс. Министър на отбраната е принципал на терен“, уточни той.

"Трябва да има оптимално разходване на средствата за модернизация на армията. Това са девет проекта. Няма как да получим подкрепа от българското общество, ако тези пари, а те са огромна сума, не бъдат похарчени честно, прозрачно и ефективно. В момента в армията има недостиг на кадри и недокомплект.

Увеличението на заплатите зависи от бюджета, а не от министъра. Срокът за получаване на изтребителите F-16 не е променян и няма как да се промени към момента. Той си остава началото на 2025 година. Не виждам как може да възстановим наборната армия към момента. За това са необходими огромни средства, с които ние не разполагаме", коментира военният министър модернизацията на българската армия. 

Трябва ни огромна инвестиция, за да възстановим наборна армия във вида, в който беше. Ако погледнете колко процента от БВП са се харчили, докато имахме наборна армия, не виждам как това ще стане в момента. Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков.