На 29 април приключи транспортирането на военно-техническата помощ за Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Помощта беше предоставена въз основа на решение на Народното събрание. 

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна в изпълнение на взетите от парламента решения, уточняват от ведомството.

Преди седмица министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че подкрепата за Украйна ще продължи, по време на заседание на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

„България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника, обучение и изграждане на капацитет с цел укрепване на отбранителите й способности“ – посочи министърът.

Той информира за доставената военна помощ през изминалата година, която продължава и през настоящата. На базата на наскоро извършен преглед ще бъдат определени допълнителни количества излишно въоръжение, което ще се достави на Украйна.

"В рамките на Военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна страната ни е готова да осигури обучение на своя територия на пехотни подразделения и бойни санитари. Вече се осигурява обучение по английски език на украински военнослужещи", допълни Запрянов тогава..