Протест на ВМРО се състоя пред президентството, докато тече срещата между премиера на Северна Македония Зоран Заев и президента на България Румен Радев.

БЛИЦ припомня, че премиерът на Република Северна Македония е на посещение у нас, за да се срещне с президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев.

Пред президентството, където преди минути започна срещата на Янев и Радев, има засилена полицейска охрана. 

Протестиращите веят българското знаме и държат табели с надпис: "Заев, добре дошъл в Родината".
 


Както БЛИЦ съобщи, по-рано Каракачанов отправи апел към служебния премиер и президента във фейсбук.

"Призовавам Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция и да не се подвеждат по манипулациите на Скопие", каза лидерът на ВМРО.

Необезпокояван от това, което се случва под прозорците му, резидентът Радев пусна клип на живо във фейсбук профила му от разговора със Заев.


 


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме и посланик на Република Северна Македония в София", каза Радев

По думите му развитието на взаимотношенията между двете държави са от изключителна важност.

"Това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замръзен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи на факта, че договорът, който подписахте  с предишното българско правителство нямаше конкретни обвързващи условия срокове", каза още Радев.

Радев отправи благодарни и към президента на Северна Македония - Стево Пендаровски.

"Благодаря му за приятелството, мъдростта и лидерството. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на Светите братя Кирил и Методи демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към всички наши граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство", поясни българският президент.

"Искам да отправя ясно послание, че перспективата на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват по-свободно по между си. Разбира се има и някои нерешени въпроси. Важно е да имаме диалог", коментира още Радев.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес премиерът на Северна Македония се видя с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След това Заев и служебния премиер Стефан Янев дадоха съвместна пресконференция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Снимки: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ