Още с влизането в сила на заповедта на министъра на здравеопазването получихме сигнали за заведения, които работят нерегламентирано. При последвалите проверки открихме такива нарушители и предприехме съответните административни мерки. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

Той уточни, че глобите за физически лица са от 300 до 1000 лева, а за юридически от 1000 до 2000 лева. При повторно нарушение глобите се завишават. Проверките ни са комплексни, заедно с Инспекцията по труда и Агенцията по храните, така че може да се стигне и до по-високи глоби, посочи Терзийски.

По думите след акциите в първите дни след влизането в сила на по-строгите ограничителни мерки нарушителите рязко са намалели.


Той коментира и предприетите мерки за наближаващия студентски празник – 8 декември. За нас е важно спазването на обществения ред. При всеки един сигнал ще реагираме. Ще съдействаме, няма да оставим безконтролно да се развива ситуацията, увери вътрешният министър.

По повод появилите се слухове, че днешният антиправителствен протест ще прерасне в пето Велико Народно въстание Христо Терзийски заяви: "Не мога да кажа, че въстание може да се направи от 80 човека, На вчерашното протестно автошествие пък имаше 24 автомобила".

Министърът коментира и исканията на синдикатите на синдикатите в МВР за увеличение на заплатите на служителите с до 30%.

Нормално е всеки, който извършва някаква професионална дейност да се стреми към по-висока заплата. Основната пречка е, че нашето министерство е най-голямата структура в държавата – над 47 000 души. Засега е договорено увеличение с 15%, 231,5 млн. лева в следващия бюджет ще отидат за увеличение на заплатите.

Всички служители в МВР заслужават увеличение на заплатите, но такива са възможностите на държавата. Имаме уверения, че при преодоляване на проблемите с пандемията, може да се водят нови разговори за допълнително увеличение на трудовите възнаграждения, поясни Терзийски.