Стокообменът ни с Казахстан през 2023 г. отбелязва ръст от близо 18% и достига 103.5 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и посланика на Република Казахстан в България Н.Пр. Виктор Темирбаев.

Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество и засилване на търговските връзки между държавите. Министър Николов подчерта, че е много важно да бъдат провеждани повече инициативи между търговските организации от двете страни, с цел по-активно съдействие на бизнеса за стартиране на общи проекти.

По време на срещата бе коментиран и въпросът за предстоящото заседание на Българо-казахстанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, като участниците в нея се обединиха около мнението, че това е важен инструмент за насърчаване на търговско-икономическите и инвестиционните връзки между двете държави.

Обсъдени бяха и въпроси, свързани с развитието на транспортните коридори между Европа и Азия, като беше подчертано стратегическото местоположение на двете страни.

От разговора стана ясно, че казахстанската страна има интерес към задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на енергетиката между български и казахстански компании, както и в секторите информационни технологии и селско стопанство.

„Работим активно за създаването на повече партньорства между български компании и чуждестранния бизнес, защото това е предпоставка за увеличаване на стокообмена и по-широко представителство на чуждестранни компании у нас“, каза д-р Петко Николов.