До 6 месеца затвор и глоба от 2 000 лева да плаща шофьор, който е участвал в катастрофа, но откаже да му бъде направен тест за алкохол или наркотици, предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ в Народното събрание, пише "Фокус".

Това ще важи обаче ако деянието не представлява по-тежко престъпление.

За по-тежките случаи депутатите предлагат драстични мерки. Те ще важат, ако се установи, че шофьорът е карал пиян или дрогиран, избяга от местопрестъплението, както и ако няма книжка, преминал е на червено и кара с 50 км в час над допустимата скорост.

Ако при тези ситуации шофьорът причини значителни имуществени вреди се предлага да лежи в затвора от 2 до 10 години. Ако пострада и човек, но остане жив, то санкцията е от 4 до 12 години затвор, а при смърт – от 15 до 20 години или доживотен затвор.

В тези случаи човекът ще бъде лишаван от право да шофира завинаги, пише още в предложените промени.

Съдът пък ще може да отнеме в полза на държавата превозното средство, с което и причинена катастрофата, ако е негова собственост. Ако не е, то съдът може да присъди той да плати стойността й.

В мотивите си депутатите посочват, че през миналата година в страната е имало 6983 тежки катастрофи, при които са загинали 524 души и са ранени 9080 човека, от които 1796 тежко. Спрямо година по-рано тежките ПТП у нас са с 374 повече, а ранените са с 658 човека повече.

През последните три години КАТ е установила 9681 шофьори, които са отказали да бъдат тествани за алкохол или наркотици.