Журналист беше в неизвестност в продължение на дни, през което време, го държаха в плен, докато не се откаже от свое разследване, грабежите, циганските издевателства и телефонните измами са ежедневие, а въоръжен и опасен убиец продължава да броди из страната вече втора седмица. Това е една нищожна част от регистрираните криминални деяния, случили се в европейска България, само от началото на месеца. Това се казва в позиция на партия "Възраждане", изпратена до медиите.

От години новинарските емисии у нас започват с представяне на данни за извършени криминални престъпления – грабежи, изнасилвания, убийства, измами. И също така, от години властта ни уверява, че се бори с престъпността и съвсем скоро ще й счупи гръбнака.

Преди повече от десет години сегашния министър-председател Бойко Борисов, който тогава бе в ролята на главен секретар на МВР, даваше обещания, как ще превърне България в сигурна държава. Десетилетия наред председателя на управляващата в момента ВМРО-БНД - Красимир Каракачанов, сега заемащ и поста заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, се заканваше на криминалния контингент и циганските банди, обещаваше ред, спокойствие и полицейско присъствие във всяко село. 

И хората вярваха. Тези, които се довериха на ГЕРБ, дори поставяха снимката на Борисов на видно място у дома, а последователите на възпълната „войвода“ го следваха като зомбирани по протести и факелни шествия. Години наред едните ни обещаваха, че техния водач, който идва от структурите на МВР, има куража и познанията за справяне с проблема, а другите се заканваха с пяна на устата, че щом влязат във властта ще действат безпощадно и с размах. 

Оказа се, че ни лъжат. Точно през изминалите десет години, през които ни управляват ГЕРБ, подкрепяни явно или не от именуващите се „патриоти“, България бе превърната в най-престъпната и криминализирана държава в Европейския съюз. Ежегодно в докладите на европейските институции се посочва, че страната ни е завладяна от престъпността, а бюлетините на МВР за извършените престъпления стават все по-дълги и по-дълги. Възрастовата граница на извършващите криминални престъпления пада постоянно и вече дори не ни прави впечатление, когато чуем за поредния грабеж от непълнолетни.

Мутрите от 90-те години на миналия век се завърнаха, а позабравените им „бизнес методи“ се превърнаха в нормална практика. Фразата „Господ да ни пази“ вече е сред най-използваните от българските граждани, когато излизат вечер по улиците или оставят домовете си празни, отивайки на работа. Възрастните хора в селата, заспиват със страх, молейки се на Бога да не станат поредната жертва на циганските банди, а роднините им, които в повечето случаи са в чужбина, изпадат в паника всеки път, когато чуят по новините за извършени посегателства в родния им край, защото пострадалите може да са техните родители. 

Според управляващите ни наглеци от ГЕРБ и Обединени патриоти, посочените по-горе примери от нашето ежедневие са фалшиви новини и заиграване със страховете на хората. 

Ако трябва да говорим за фалшиви новини обаче, такива са именно предизборните обещания на „патриотичните” мошеници. Две години, след началото на тяхното управление, не само, че няма полицай във всяко село, а недокомплекта в редиците на МВР се увеличава всяка година. Както сред униформеният състав, така и сред дознателския апарат. 

Днес лъжите и фалшивите новини, произвеждани от управляващата ни коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти продължават да ни заливат. Можем да кажем дори, че настоящата предизборна кампания е сред фаворитите за приза „Най-лъжлива кампания на прехода“. Леви, десни, центристи и „националисти”, с цялата условност на тези понятия, ни обясняват с плам в очите, как ще се борят за българския национален интерес в Брюксел. Сред най-често срещаните обещания продължават да бъдат привличането на инвестиции и даряване на заплатата за справедливи и хуманни каузи. Борбата с битовата престъпност и справянето с корупцията по високите етажи на властта, също се вадят ежедневно от кошницата с обещания. Всички вкупом изразяват възмущението си от липсата на сигурност в страната и с пяна на уста ни уверяват, че ще дадат гласност на проблема от парламентарната трибуна в Брюксел и ще намерят правилните решения. 

Фабриката за илюзии, както бе казал един политик от близкото минало, обаче вече затвори. Обещанията за благоденствие и сигурност, които ни се дават ежедневно от окопалата се във властта партийна клика, вече не галят ушите на избирателите, а напротив – отвращават ги. Българите престанаха да вярват на политиците на прехода и търсят не просто нови лица, а такива, които действително отстояват своите позиции и държат на думата си.

Истината е, че само рязко завишаване на наказанията и коренна промяна във философията на наказателния процес, ще доведат до успех в борбата с битовата престъпност и циганската престъпност. По-високи наказания, премахването на съкратеното съдебно следствие и формулировката „маловажен случай” и най-вече – компетентност и професионализъм при управлението на системата на вътрешните работи. Нещо, на което сега управляващите не са способни, и с което ще трябва да се заемем ние от Възраждане. Защото, както е добре известно:
Само ние можем!