Въпросът вече не е дали е необходима такава централа, а как тя да се изгради, подчерта Янаки Стоилов от БСП, коментирайки актуалното състояние на АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.
 
Китайска ядрена корпорация проявява инвестиционен интерес към проекта, а според Янаки Стоилов в случая не става дума за подаръци, а за стратегически проекти.
 
"Китай залага много на иновациите, на подобряване качеството на растежа. От тази гледна точка интересът от страна на Китай и европейски компании е много добър, за да се търсят решения за проекта "Белене".
 
Социалистът подчерта, че в съвременния свят, в който производството на енергия се увеличава, е излишно да разсъждаваме върху потенциалната ефективност на проекта. Стоилов отбеляза, че Русия вероятно има подчертан интерес този проект да се развие и обясни: „В недалечно бъдеще ще разберем дали икономическите отношения между България и Русия ще се развият или ще бъдем зачеркнати. Русия ще провери отношението на България към този проект и той ще бъде изведен пред скоби”.
 
В контекста на инициираната от българското правителство среща за Западните Балкани, Янаки Стоилов с разочарование постави въпроса "Има ли България национални интереси, които трябва да отстоява, включително отношенията с Македония".
 
„Защо казваме Гърция и Македония да се разберат, нямаме ли национални интереси? Не може да даваме обеди и вечери, а да се отказваме от нашите изконни интереси”, настоя социалистът. Стоилов подчерта, че не може да се прегръщаш с премиера на съседна страна и да не му поставиш големите въпроси.