Президентът олицетворява единството на нацията, но трябва да си даваме сметка, че в последните години българското общество е дълбоко разделено - в обществото има крайно неравенство между хора, които са облагодетелствани и ощетени от корупцията. Тези и ред други въпроси няма как да бъдат загладени с плакатни призиви.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод призивите за обединение от страна на подкрепения от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков.

Трябва да формулираме върху каква основа искаме да обединим българските граждани – това трябва да бъде истинският дебат на кампанията, добави проф. Стоилов.

Другият кандидатирал се в последните дни претендент – Лозан Панов, е работил активно за съдебната реформа, но ние нямаме отделен президент само за съдебната реформа. Един президент трябва да работи в по-широк спектър, заяви правосъдният министър, но не беше попитан и не даде разяснения в колко по-широк спектър освен военната авиация е работил Румен Радев преди да стане президент.

На тези избори сме поставени пред една основна дилема – дали повечето хора ще предпочетат запазване на досегашния модел или неговото премахване, подчерта проф. Янаки Стоилов.

Той посочи, че преди влизането в сила на законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели беше върнато към Министерството на правосъдието, главният прокурор е разпоредил имущество на Бюрото да остане в прокуратурата.

Проф. Стоилов съобщи, че все още не е получил доклада за дейността на специализираното правосъдие, като отново заяви, че според него специализираните съдилища и прокуратура трябва да бъдат закрити.

Министърът на правосъдието коментира и получаването на украинско гражданство от сочения за наркобос Евелин Банев - Брендо, който беше освободен от ареста в края на миналата седмица, като предположи, че това е станало чрез даване на подкуп на длъжностно лице. Нямаме юридически лостове, за да повлияем върху това решение. Въпросът все още е в развитие, каза още проф. Янаки Стоилов.