Румeн Рaдев извървя дълъг път слeд "кaцaнето" си в „Дондуков“ 2. Какви са събитиятa, бeлязали първия му мaндат като президент?

Преди политиката, генерал Румeн Рaдeв бе отдаден на изтребителите. През 2015 година военен летец номер едно показа, че преди изтребителите, са хората му. И подаде първата си оставка заради състоянието на авиацията. За няколко часа беше разубеден от тогавашния премиер Бойко Борисов и остана начело на бойната ни авиация за още година. А после хвърли нова и последна oставка.

„Съжалявам, че си загубих времето с Радев тогава. Обикновено, който ме излъже веднъж, няма възможност да го направи втори път”, каза тогава експремиерът.

След няколко месеца Радев смени изтребителите си с избиратели.

През 2016 година лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП подкрепя издигнатия от Инициативен комитет Румен Радев.



С амбицията да стане петия президент на България, Радев тръгна към „Дондуков” 2 заедно с Илияна Йотова. Издигнати от Инициативен комитет,  подкрепен от БСП и АБВ. На изборите новият политик излезе първи, но не достатъчно убедително. За да спечели, му трябваше още седмица. А числото 13 му донесе късмет.

Радев спечели президентството и започнаха сътресенията във властта. Борисов обяви, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева загуби президентските избори, кабинетът подава оставка. И тогава кабинетът „Борисов” 2 наистина подаде оставка. Още преди старият президент да предаде властта на новия, започнаха конституционни спорове кой ще назначи служебно правителство.

Преди да е положил клетва, Румен Радев взе страната на Русия. Пред френския канал France 24 той се обяви срещу санкциите за Москва заради анексирането на Крим. А после петият президент се закле. Още в първите дни на мандата си Радев назначи първи служебен кабинет.

А после дойде ред и на редовната власт. В началото тонът между „Дондуков” 1 и 2 беше толерантен. Докато не стана въпрос за авиацията. Повече от две години продължи спорът дали да купим „Грипен” или F-16. Кабинетът не послуша бившия командир и сключи сделка за F -16. А Радев наложи вето, което беше отхвърлено.

Между самолетите имаше време и за почит към първия президент. После премиер и президент заедно дадоха начало на Европредседателството. Но острият тон между първите в държавата се задълбочи по редица теми.

След три години на словесни престрелки с правителството, Радев свали доверието си към кабинета „Борисов” 3. Месеци по-късно двамата първи в държавата се скараха и заради дронове на президента, които навлизат в личното пространство на премиера.

По време на мандата си, Радев отказа да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. А по-късно върна и указа за назначаване на обвинител №1 Иван Гешев. През юли 2020 година прокуратурата влезе в президентството. В отговор - под прозорците на властта започнаха протести.

А държавният глава излезе при недоволните. С вдигнат юмрук.

По време на мандата си Румен Радев изпрати четири Народни събрания и сформира три служебни кабинета. А в единият се оказа, че е назначил противоконституционно министър. Въпросът за родината стана повод за напрежение между ДПС и президента.

И отново дойде време за избори. За пет години, петият президент е наложил 28 пъти вето на закони.