ПГ на „БСП за България” подготви официална декларация по повод случая "Барселонагейт" и я разпрати до медиите.

Ето какво гласи тя:
 
"Уважаеми г-н председател,
 
Уважаеми колеги,
 
ГЕРБ паднаха от власт, но наследството на онова управление продължава да тегне над нас и последният пример е само отпреди няколко дни, свързан с един огромен скандал – с една къща в Барселона и съмнения за международно пране на пари на стойност около 10 млн. лв.
 
Този скандал стана обект на разисквания в Европейския парламент, в българския парламент, в испанската преса и в българската преса. Но не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвинение или от страна на бившите управляващи от ГЕРБ, които омаловажиха скандала като „медийни изрески”.

А самият Борисов заяви, че той „няма, не е имал и няма да има” къща в Барселона. Но „медийните изрески” в Европа сезираха компетентните органи и те проведоха разследване.

„Медийните изрески” се оказаха със стойност за чуждите органи. А никоя преса и никой никога не е заявявал, че Борисов има къща в Барселона. „Мис Бикини” има къща в Барселона - за 10 милиона.
 
И въпросът е - кой купи на една българска манекенка къща за 10 милиона в Испания. Откъде дойдоха тези пари? И отговорът се крие зад мрежа от фирми подставени лица и офшорна собственост. Този отговор 2 години не може да бъде открит от българските разследващи, в лицето на прокуратурата. А тя наскоро получи 219 страници доклад от чуждите служби, които трябва да преведе, и се надяваме да не ѝ отнеме още две години да направи това.
 
Въпреки всичко обществото ни се информира за този скандал, благодарение на четвъртата власт – медиите. И тук е моментът да им благодарим, че все пак някой върши работа. Защото от изтеклата в нашите медии информации се сочи: „От събраната информация и проведените разследвания може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и българските средства, свързани с Борисов, се казва още в доклада, в който на няколко места се сочи, че няма данни за легален произход на средствата, вложени в капитала на тези фирми.”
 
Тъй като в Европа има върховенство на закона, разследването там е прекратено и изпратено на българската прокуратура. И тук е въпросът - какво може и трябва да очакваме от българските разследващи. Защото какво може да очакваме от българската прокуратура, оглавявана от Иван Гешев, който е доказал, че когато 700 млн. лв. от нашите данъци липсват, а основните играчи в схемите, като медийни босове, хазартни босове, започват да издават бившите си ортаци и да говорят на кого колко пари са носили и къде къде са ги носили, той остава глух?

Когато всички видяха снимките, пачките и златото, а международни организации доказаха автентичността на тези кадри, Гешев остана сляп. Когато Европейският парламент, Механизмът за мониторинг, Венецианската комисия, международни неправителствени организации, чужди посолства сочат едно – България има системен проблем с корупцията, безконтролността на главния прокурор и неговата неограничена власт, Гешев е ням.

Какво може да очакваме от прокуратура, която се оглавява от човек, който, попитан за връзките му с Борисов и ГЕРБ, си пише смс-и с пиара на Борисов?
 
На държавното обвинение, начело с Иван Гешев, очевидно не може да разчитаме, но истината ще намери своя път, ще излезе наяве, дори това да ни струва години още борба, още протести, промяна в закони,  промяна в цялата Конституция. Истината ще намери път."