Това, която на мен ми ли липсваше в становището след КСНС бе анализът на ситуацията около нас във връзка с Украйна. Това заяви депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев в ефира на БНТ по повод вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

„Като гледам заключенията на КСНС това не е била водещата тема на съвета“, коментира още той.

По думите му на разговорите за Украйна на високо ниво, от всички страни, само становището на България не се чува.

„Силният глас на България в НАТО, за който говори Кирил Петков, явно е прегракнал. И позицията, която Янев носи днес в НАТО явно не е добре възприета от нашите съюзници“, смята Гаджев.

Според Гаджев политиката, която водим по темата, прилича на тази на Унгария.

„Единственото нещо, което България прави, е идентична политика с Унгария. Не очаквах, че Кирил Петков ще е българският Виктор Орбан“, заяви той.

Според него министър Василев държи оставката на Янев в джоба си. „Ако Янев иска да прави някаква промяна, той трябва да ходи да се моли всеки ден в министерството на финансите“, обясни Гаджев.

Той коментира и „Барселонагейт“. „Това, което може да изяде главата на Кирил Петков, са службите, тъй като контролът там е на слабо ниво“, започна той.

„Забелязвам едно прехвърляне на документи, без всякакъв преносител. Откъде е документът, защото испанската прокуратура прекрати разследването миналата година и изпрати документите в България. Аз се чудя защо министър-председателят излиза да коментира документи, които са му предоставени с някаква цел“, посочи още Гаджев.

Припомняме, че както БЛИЦ писа прокуратурата на извънреден брифинг заяви, че в Специализираната прокуратура са получени 219 страници от Испания по случая „Барселонагейт” на испански език. Това е станало, след като обвинението е изпратило две европейски заповеди за разследване на Европейското бюро на България в Евроджъст, което е сезирало испанското.