Вотът на недоверие има своята конституционна уредба и не може да се вземе без сигурни ангажименти от политическата сила, която го внася. Това каза пред „Фокус“ народният представител от „Атака“ Явор Нотев.

Той допълни, че вероятно „Атака“ ще получи покана за консултации с БСП във връзка с вота и ще бъдат осъществени разговори в днешния ден. Явор Нотев уточни, че успешното провеждане на вота на недоверие би означавало назначаването на служебното правителство и подготвяне на редовни избори за излъчване на редовно правителство.

Според него не е отговорно да се заяви емоционалното решение за принадлежност към опозицията и твърда критика на управление със съдействие и съучастие във взимането на властта.

„Всички тези въпроси са изключително тежки и предизвикват размисли. Решението е отговорно и аз не мисля, че то ще бъде взето единствено и само с аргументите, които ще ни представят колегите от ПГ на БСП по време на тези консултации и разговори.

По-дълбоки са нещата. Има време до понеделник, когато евентуално ще бъде внесен вотът и ще трябва да отделим време и усилия за едно запознаване, а най-вече за един отговорен политически анализ на ситуацията в страната, за да вземем окончателното си решение“, допълни той.

Явор Нотев каза още, че политическата 2020 г. ще бъде трудна, заради проблемите, които стоят за разрешаване, а и защото е предизборна година.

Той изпитва опасение от това, че предизборните месеци не са градивни и ефективни при разрешаването на реални проблеми. Нотев каза още, че годината ще бъде трудна и се надява да се формира отговорно отношение, за да се селектират и класират проблемите пред страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!