В интервю за австрийския национален ежедневник Der Standard комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан подчерта, че макар ЕК да е дала препоръка за започване на преговори за членство на Северна Македония и Албания, то в Брюксел настроението към първата е по-добро.
 
„Все още работим за това и двете държави да преговарят. Но не е тайна, че настроението сред страните-членки за Северна Македония просто е по-добро. И двете страни са изпълнили критериите, изисквани от държавите членки на ЕС като условие. Ето защо дадохме препоръка и за двете страни. Но Северна Македония проведе не само необходимите реформи, но и постигна историческото Преспанско споразумение, както и договора за приятелство с България“, каза Хан, цитиран от „Фокус“.
 
„За съжаление, в Албания сега проблемите са на преден план, като например, че опозицията не е в парламента, че правителството има затруднения в поддържането на диалог и има процедура по импийчмънт срещу президента“, подчерта Хан в отговор на въпрос какви са шансовете за едновременното започване на преговорите за членство на двете държави.
 
Отбелязвайки напредъка на Тирана в провеждането на съдебна реформа, австриецът все пак призна, че не може да бъде сигурен дали страната ще получи „зелена светлина“ за преговорите. „Не мога да го кажа... Надявам се всички политически сили в Албания да признаят сериозността на ситуацията и да разберат какво правят с поведението си, тъй като 80% от населението иска започване на преговорите за присъединяване, избирателите на всички партии подкрепят това“, каза той.
 
Хан направи съпоставка между Скопие и Тирана. „В Северна Македония правителството действа по образцов начин и се стреми да включи опозицията. Имах среща с лидера на опозицията и се обърнах към него на тази среща с призив да продължи да проявява конструктивно отношение“.
 
По отношение на разрешения вече спор между Гърция и Македония той коментира: „Те успяха да разрешат политически конфликт от десетилетия. И има голяма доза политическа смелост, защото това решение беше свързано с висок личен и политически риск. Разбира се, това се отнася и за гръцката страна, но особено за Северна Македония, където опозицията бе против споразумението“.
 
„В началото само 20% от населението подкрепи Преспанското споразумение и това, че то вече е приложено, се доказва от ръководството на правителството. Това също трябва да бъде признато и съответно възнаградено. Освен това то има стимулиращ ефект върху региона. Подписването на договора бе положително за постигане на споразумение между Сърбия и Косово“, каза още той.
 
„За съжаление, това положително развитие бе спряно от въвеждането на 100-процентови мита за вноса на сръбски стоки в Косово. Решението на конфликта между Сърбия и Косово е централно за развитието на целия регион“, допълни Хан.