Резултатът от евроизборите е много добър за нас, без да смятаме, че е някаква победа. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Ние си поставихме четири цели. Първата беше да затворим раните от партията дубликат на Местан - изпълнихме я. Втората задача беше да си върнем третото място – върнахме си го. Третата задача беше да имаме повече гласове от парламентарните избори през 2017 година - имаме 10 000-12 000 гласа повече.

Четвъртата беше да проверим настроенията и да промотираме нашата програма за ускорено догонващо развитие на България. Резултатите от евроизборите показват, че сме на прав път. Резултатите от евроизборите не предполагат предсрочни избори, но предполагат промяна. Ниската избирателна активност е шамар за всички и показва, че хората искат промяна, макар и не рязка, заяви Цонев.

Той каза, че е изчислил, че със сегашния икономически растеж 150 години ще догонваме европейските доходи. В сегашните програми на управляващите няма фокус. Ние искаме от програмите на всички основни политически сили да се изведат два или три приоритета – например демографска криза в целия ѝ аспект. Сега ще говорим с политическите сили да се изведат такива приоритети, каквито бяха например влизане в Европейския съюз и в НАТО, и който ѝ да е на власт, да движи тези приоритети, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Попитан ДПС иска ли да стане съюзник на ГЕРБ, Цонев заяви: "Не искаме да станем съюзник на никого. Искаме основните политически сили да изведат приоритетите и да работим по тях. Визията на ДПС за участие в политиката е да подкрепя всеки, който ще изпълни тази програма".