Безусловно токът не трябва да поскъпва от 1 януари догодина и ДПС ще бъде на тази позиция, както и останалите партии, предполагам. Това заяви в студиото на „Здравей, България” зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в отговор на въпрос защо партията му не подкрепи мораториума на НС върху цената на тока, парното и водата.

По думите му въпросът е как да се спре поскъпването. „Парламентът не може да налага мораториум върху конституционно закрепени решения на изпълнителната власт, нито върху решения на независими регулатори”, посочи той.

По думите му цената на тока може да бъде спряна, но по законен начин. „Това може да стане с изменение на два члена в закона за енергетиката”, категоричен в Цонев.  

"Цената на тока не трябва да расте, поне не тази зима, но не по този начин. Нека да помагаме на хората със законови средства", подчерта той и добави, че мораториумът на парламента може да доведе до финансови санкции за страната.

"Дългосрочното решение за поскъпването на тока трябва да бъде предшествано от анализ и съответните законодателни промени. Краткосрочното, от което имат нужда българските граждани, трябва да стане сега. Но поскъпването на тока не може да стане с мораториум на НС върху независим регулатор, защото Европа ще ни изпляска през ръцете”, заяви той. И призова: „Нека се учим от грешките си и да помагаме на хората със законови средства". 

Цената на тока може да бъде спряна, но по законен начин. „Това може да стане с изменение на два члена в Закона за енергетиката. Мисля, че това са член 31 и 35. В единия от тях става въпрос за промяна в обстоятелствата и КЕВР трябва да преразгледа решението си”, категоричен в Цонев.  

Цонев коментира и новото коалиционно правителство. „Самата структура на властта е много интересно направена. Андрей Райчев каза онзи ден, че България за първи път ще има двама премиери – Василев и Петков. Това е интересна теза и не е лишена от основание. Тук обаче интересна е третата фигура – на Даниел Лорер, който концентрира всички финансови потоци.

Де факто, той ще е финансов министър или министър на финансовите потоци. От тази гледна точка, ние тази конфигурация и концентрация на финансов ресурс ще я наблюдаваме, защото през структурата виждаме опция за зависимост.

Ще я наблюдаваме, защото всеизвестен е гладът на Прокопиев към публични средства – европейски или национални. И ако тази конфигурация спомага да бъде задоволяван този глад, ние ще го наблюдаваме и ще ви казваме. На този етап сме казали от трибуната, че не се съмняваме в думите им, че нямат никакви зависимости и ще наблюдаваме дали имат, или нямат.

На въпрос ще подкрепи ли ДПС новото правителство в усилията им да сменят Цацаров, Гешев и да реформират цялата система, той заяви, че партията няма отношение нито към Гешев, нито към Цацаров.

„Ще подкрепим цялостна реформа в правосъдната система, ако законът ни се вижда добър и конституционно действащ. Ако въпросът е стани да седна, нашият девиз не е такъв.  Смяната на една фигура с друга не е решаване на проблема. Всяко нещо трябва да става по конституционно установения ред.

Чадър над нас няма от нито една институция - нито от прокуратурата, нито от КПКОНПИ. Аз, по поръчение на г-н Доган, съм автор на закона за публичност на имуществото на политиците и длъжностни лица. Всичко, което четете в публичните регистри за нашето имущество, ДПС го е направило, защото знаем, че хората трябва да знаят всичко за нас”, подчерта Цонев.

Самите въпроси на медиите, включително и вашите насочват към едно – смяната на личности. Защо това е толкова важен проблем? Защото го налага една група личности. Те внушават къде има престъпление.

Защо прокуратурата не протестира решението за отмяна на присъдата на Иво Прокопиев пред по-горна инстанция? Това обичайна практика на прокуратурата ли е? Питам защо? Има ли чадър на прокуратурата над Прокопиев? Да дойде в това студио да отговори”,  призова Цонев.

„Можем да зададем въпроса какво прави прокуратурата в момента по въпроса с нарушението на Конституцията от премиера, но не го правим, защото не бива да се месим в органите на независимата съдебна власт. Ние не предполагаме къде има престъпление. Нашата роля е друга. Но някои други го правят", добави той. 
 
"Казусът "Магнитски" не е тежест за партията. Каква международна изолация? В ЕС ние сме партията с най-много признание и постове", подчерта зам.-председателят на ДПС. И припомни, че на последните избори Пеевски е получил рекорден брой гласове. 

"Спомняте си инициативата на г-н Христо Иванов за нито един глас за Пеевски. Пеевски го отнесе го като бръмбар сламка във Велико Търново.

Пеевски получи доверието на хората, видях как хората се отнасят с него. На всички казвахме, че той е в списъка „Магнитски”. А те казваха, че това не ги интересува, защото той е човекът, който им е помагал.