Днес българското НС е призвано да избере новия състав на МС. Това наистина е изключително важен ден не само за НС, а и за България. Това е кабинета, който е най дълго подготвят в историята. Повече от 7 месеца се подготвя, по различни начини.

Това каза Йордан Цонев от ДПС преди гласуването на състава на новото правителство.

Ще имаме време да разкажем на българските граждани как беше подготвен този проект. Как мина през два избора, за да се стигне до третия и как се случи всичко това. Но днес ние сме добронамерени и искаме този проект да успее, защото страната има нужда от това. 

Не може обаче в началото на дебата да не ни прави впечатление онова, което ни се анонсира седмици и месеци наред, като заявки и лозунги на новата власт, новия кабинет. 

Искам да направя една аналогия, не за да се заяждам политически, а за да помним и да се пазим. Когато преди повече от век френският психолог Емил Буарак въвежда термина дежавю, едва ли е имал предвид и си е мислил, че това ще стан клише в нашия живот. Днес ние имаме това усещане.

Да започнем от лозунгите - нулева толерантност към корупцията - пожелавам ви го от сърце, но да ви жака - така започнаха пътя си Бойко Борисов и ГЕРБ.

Ще ви дам за пример няколко цитата: 

- Ще поставим на дневен ред истинската борба с корупцията - Цветанов през 2010 година.

- Ще има пълна нетърпимост към всички форми на корупцията и ще бъда безкомпромисен към всеки, който злоупотреби с власт - Бойко Борисов през 2009 година. 

Само искаме да кажем на българските граждани и на колегите: Това е правено няколко пъти. И някои от юпитата на царя дойдоха с този лозунг.

Вторият момент: Отричането на постигнатото от предходните обвинения и хвърлени на неоснователни обвинения. 

Аз ще ви дам примери с това, как започнаха управлението си ГЕРБ. Странно съвпадение. Симеон Дянков говореше за договори за 2 милиарда неправомерно сключени договори, за които бизнесът бил принуден да ги сключи и то не къде да е, а в пътната агенция.

Страшно много съвпадения. Ще ви дам и друг пример. За това, което ще се случи и ще трябва да гледаме. Правителството на ГЕРБ дойде на власт, като твърдеше , че всичко преди него е било лошо. Като отричаше всичко. "Ние сега възстановихме финансовата стабилност", казваха те.

Ще ви дам 3 икономически показателя. БВП в периода 2001 - 2009, за осем години имаше 260% увеличение. От 2009 до 2020  има нарастване само 11%. Дълг - нетният дълг е бил по малко от два милиарда през 2009 година. Сега нетния вътрешен дълг е над 22 милиарда без да има кой знае какви кризи. 

Безпрецедентно двете правителства на Сакскобурготски и Станишев са върнали 15 милиарда дълг. Това не се е случвало в нито една европейска държава. 

Преките чуждестранни инвестиции - за 8 години са 34 милиарда. За следващите 12 години преките инвестиции са спаднали на 15 милиарда. Разбирате ли защо ги давам тези цифри като примери? Когато дойдоха на власт те отричаха всичко, а се оказа, че това е най-продуктивният  икономически и геополитчиески период на България. Приеха ни в НАТО и ЕС. 

Третата тема, с която спорим с бъдещия министър председател. Да уточня кое задкулисие имаме предвид. Задкулисието, представлявано от кръга Капитал, от медийния монополист Прокопиев, от Иван Кръстев. Има прилика и тук. ГЕРБ е техен проект по тяхно признание. ГЕРБ дойде на власт след изключително агресивна медийна кампания, вие също. И когато казвате, че нямате нищо общо, аз ви вярвам, но ще ви повярвам, когато видим реални дела. Когато видим в медиите на този кръг вие да бъдете разпъвани на кръст така, както през всичките 25 години бяха разпъвани на кръст техните опоненти. 

Там беше разпъван от сутрин до вечер финансовият министър, който получи награда за най-добре реформирана данъчна система в Югоизточна Европа. 

Този кръг нямаше влияние между 2001 и 2009 година и чухте, имаше икономическите резултати. Имаше голямо влияние в правителствата на Борисов и чухте резултатите. Затова ние ще държим на това. 

Няма да подкрепим кабинета, но ще бъдем конструктивна опозиция. Ще подкрепяме всичко добро и ще водим яростна съпротива срещу всичко, което не е добро. Не отричайте това, което са направили поколенията преди вас в най-новата ни история. Докато вие получавахте великолепните образования, които имате почти всички в чужбина, поколения български политици, между които Ахмед Доган, Георги Първанов, д-р Жельо Желев, Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, ориентираха страната ни към нашия ценностен избор и геополитически избор. Всяко отричане на предишните успехи е национален нихилизъм и вреди на имиджа на България в света, приключи Цонев.