Антиинфлационните мерки са закъснели и нямат фокус, не са достатъчно ясно таргетирани и с ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира в момента страната. Това коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. Поводът за коментара са обявените в Министерския съвет пакет от антиинфлационни мерки.

Цонев заяви, че по-голямата част от мерките са насочени към потреблението и към компенсиране на инфлационните ефекти. Според заместник-председателя на ПГ на ДПС липсват мерки в селското стопанство в условията на световна продоволствена криза, липсва и диалог с опозиционните партии.

"Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство, което трябва да бъде най-ясно застъпено", заяви Цонев. По думите му в Испания, Италия, Германия има огромни пакети, насочени приоритетно към сектора.

Той съобщи, че от ДПС са имали среща с всички браншови организации от селското стопанство. "Имаме абсолютно готов пакет от мерки. Чакаме да се отвори бюджетната процедура, защото те засягат бюджетни разходи. Няма никакво желание от страна на правителството да води диалог с опозиционните партии, с браншовите организации", коментира Цонев.

Относно заявеното намерение от страна на представители на управляващата коалиция да внесат законопроект за облагане свръхпечалбата на електроенергийните дружества, Йордан Цонев коментира, че законопроектът на ДПС, който е внесен, не се допуска за разглеждане в пленарна зала. "Преписаха го и искат да подкрепим техния.

Първо трябва да отговорят на въпроса защо дори разговори не проведоха. Ние да не го правим това за нас, правим го за хората. Това е отказ от диалог в условията на криза. Усещане за самодостатъчност за управляващите. В такава криза никой не си позволява да действа сам", заяви депутатът от ДПС.

Темата с антиинфлационните мерки в кулоарите на парламента коментираха народни представители от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Възраждане" и ГЕРБ-СДС.