Имам зелен сертификат. Ваксинирали сме се и аз, и семейството ми и роднините ми. На никого не излязоха рога, не поникнаха копита. Всички сме здрави. Това заяви в ефира на "На фокус" по Нова тв зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. 

Той призна, че партията му подкрепя ваксинацията. 

"Сложих си бустерна доза заедно с Пеевски, както и с кмета на Белица. Старшата сестра на "Софиямед" ни сложи имунизацията. Тя е поставила такава и на Борисов и Карадайъ. Тя е герой, нека е жива и здрава", заяви Цонев. 

"Притеснява ни това, което се случи и, което се случва в последните 25 години в България. Преди Пеевски и аз бях жертва на това задкулисие на кръга "Капитал" и на неговия главен художествен ръководител Иво Прокопиев. Това е група, която рисува черни образи с една четка и отстранява политици, които са неудобни. През 90-те ме беше нарисувал мен, но се видя, че нищо не е вярно от това", каза той. 

По думите му в ДПС хората боравят с информация: "Зная какво прави този кръг, знам с колко медии разполага, знам как без да ходи на избори е имал във всеки кабинет министри, знам как разцепи СДС, как разцепи НДСВ. Всичко това го зная", категоричен е Цонев. 

"Дълго време Пеевски се опитваше да извади на светло това задкулисие и именно заради това те му нарисуваха онзи образ, който стана лесен за употреба и зад граница", категоричен е политикът. 

Той даде и пример с "Пандора": "Тя е много показателна. Там са досиета - стотици хиляди. Вадят Пеевски за две офшорни компании, които той е декларират, а те твърдят обратното. Това е абсолютна лъжа. Той е декларирал компанията майка, която притежава тези две сметки. Това е по закон и е спазено", обясни Цонев. 

"Как си мислите, Прокопиев колко офшорни компании има? Аз ще ви кажа - най-малко 50 такива компании за тези 25 години. Пеевски е с лицето си в политиката. От 2009 година и даже от 2005 г. е заместник-министър и е с лицето си в политиката", натърти Цонев. 

Той е категоричен, че за ДПС темата Пеевски е ясна. "На обществото не е ясна темата "кръгът "Капитал"". Не може да не участваш в политиката, а да имаш министри във всеки кабинет. Кой е той, че да дава министри. Кой го е избрал него", запита Цонев.

Политикът е категоричен, че става въпрос за големи манипулации по адрес на Пеевски.

"Хората обичат Пеевски, защото той се вижда с хората и работи за тях. Той не ходи по медии. Темата Пеевски за нас е затворена. Негова кауза е да покаже и разобличи задкулисието, защото то прави демокрацията ни фасадна и пленена", каза той.

Цонев проговори и за политиката на президента Румен Радев:

"Какво означава да си обединител на нацията? Означава, че по Конституция той е медиатор между политическите партии. В конкуренцията за избиратели те понякога преминават границата и използват език на омразата и тук е ролята на президента. Той не може да влезе в ролята на държавен глава, защото не я разбра", смята Цонев.

По думите му Радев не може да влиза в политическите окопи. Според него президентът е трябвало да умее да събира на една маса политическите сили и да решава проблеми.

"Това днес беше кризисен пиар - да викаш министри и да им говориш пред камерите. Това бяха просто думи. Ако интересът на хората наистина му беше над неговия, щеше да управлява правилно двата си кабинета. Децата ми не са на училище. Зеленият сертификат трябваше да е обявен още през май, за да имат време хората", категоричен бе зам.-председателят на ДПС.

"Карадайъ е нестандартен политик. Имал е трудно и бедно детство и се е трудил от най-ранна възраст. Рано е останал без баща. Извървял е целият път в този живот, който по трудния начин се минава. Той е самонаправен, а не спуснат. Той е стигнал от редови член до председател на партията", заяви Цонев.

По думите му, ако Карадайъ си разкаже детството, хората ще разберат той какъв човек е: "За него институциите в страната са най-важното нещо, затова винаги ходи с Конституцията в ръката си", добави той.

"Ние 30 години избира етнически българи на всякакви постове, защото си обичаме родината и държавата и сме останали тук. Сега искаме да видим вие как се отнасяте към едно момче, което е идеалист. ДПС е много толерантна партия и искаше обществото да узрее за това, за което Европа е отдавна узряла", подчерта Цонев.