"Току-що говорих с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че партията ще подкрепи създаването на анкетна комисия за разследване на прехода. Още повече, че тази идея преди известно време беше предложена от нашият колега Делян Пеевски“. Това коментира пред "Монитор" зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.
 
"Тук нещата стават както с ДДС-то, някои наши предложения след време ГЕРБ ги осмислят и ги намират за правилни и точни. Ние нямаме проблем. Смятаме, че доколкото има висок обществен интерес по темата за прехода , нужна е такава анкетна комисия, разбира се, с ясното съзнание, че това е твърде сложна и тежка задача, че това е период от време от почти 30 години", заяви той.
 
"Все пак трябва да се види генезиса на някои съмнителни богатства, генезиса на някои процеси, от които българското обществото още не може да се освободи.

Митове ли са червените куфарчета например, как се случи така че в обществото има въпроси относно събитията през 90-те години, икономическите събития, в това число раздържавяването на икономиката и фалита на банковата система и много други въпроси, на които обществото очаква отговор.

Една такава анкетна комисия няма да дублира работата на правораздавателните органи, тя по-скоро би имала задачата да направи експертно икономически и политически анализ“, заяви още Цонев.