Народът направи своя избори и възложи много тежки задачи на своите управници. Народът поиска промяна, истинска, работеща, а не подмяна. Ние от ДПС искаме промяната да се случи.

Ако се върнете в годините назад, ще видите, че ДПС винаги е апелирало за реформи във всички сектори. Това не се случи и повече отлагане на реформите не може да се допуска. Ковид кризата, икономическата, институционалната криза, все по-нарастващата бедност, няма да се решат с липса на институции, още по-малко с анти-ДПС реторика и агресия. 

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ преди гласуването на състава на новото правителство.

Ще подкрепим благосъстоянието на българските граждани, които гарантират решаването на кризата. Нормалност в политиката, възстановяването на демократичните устои, прекратяване на всякакви корупционни практики. Нашите избиратели гласуваха за защита на правата и свободите, необратимост на демокрацията, нормално функциониране на държавата и ефективна борба с корупцията. 

Организацията на изборите не допринесоха за надежда в тази посока. ДПС винаги реагира когато се погазват свободите и правата на българските граждани. Така бе и при управлението на ГЕРБ.

Аналогията с тоталитарното време е факт. Случващото се е следствие на мълчанието в последните 10 години. 

Демокрацията в България се намира в сложен етап на своето развитие. На НС се пада сложната задача да възстанови демокрацията и да се справи с институционалната криза в страната. Българските граждани очакват спешно преодоляване на кризите и решаване на проблемите им, повишаване на доходите и стандарта на живот. България има нужда от редовен кабинет , който да покрие тези очаквания. 

Планът и оперативните програми изостават, а за приемането им има изискване за върховенство на правото. Ако искаме такова с думите и делата си трябва да докажем това. Безкритичното допускане на нарушаването на конституцията и законите на България и грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността и не могат да имат никакво оправдание. 

Известното стихотворение на Мартин Нимюлер е цитирано от всеки убеден демократ, то е особено актуално и сега при настоящата дълбока криза на демокрацията в България и аз ще си позволя да го напомня.

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах. Когато затвориха соициалдемократите аз мълчах, не бях социал-демократ, когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах, не членувах. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах, не бях евреин. Когато дойдоха за мен, вече нямаше кой да говорим, кой за ме защити.
 

Днес от този най-висок подиум на българската държава, призовавам всички, политици държавници, лидери изтъкнати членове на граждански организации да осъдим погазването на законите на страната и полицейщината и да застанем под истинското знаме на демокрацията и държавността. Нека ги защитим днес, за да сме спокойни за бъдещето на децата и внуците ни утре. 

От ДПС няма да подкрепим предложената програма, структура и състав на МС, защото не сме участвали в никакви разговори за тях. Но ще бъде конструктивна опозиция и ще дадем своя принос в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, възстановяването на демокрацията и държавността и защитата на правата и свободите на всеки български гражданин.