Ако следихте дебата в зала, ние от ДПС казахме, че Планът (за възстановяване) пак ще бъде върнат и е нереално да смятаме, че ще бъде приет.

Това заяви Йордан Цонев от ДПС в кулоарите на парламента, коментирайки новото връщане на Плана за възстановяване, по който България очаква да получи милиарди евро финансова подкрепа. 

"Историята с Плана е много интересна. Опираме пак до фиксациите, както ги наричат управляващите на ДПС. Планът можеше и трябваше да бъде внесен още миналата година. Тогава щяхме да имаме авансова сума и одобрени действия. За съжаление, те обаче не го внесоха, защото трябваше някои проекти да бъдат подготвени, които не бяха подготвен. Това са проекти на Прокопиев", каза Цонев. 

"Съжалявам, че трябва да го кажа, съжалявам, че ви стана банално. Но, това е. Докато тази тема не е подета от всички, така ще бъде", подчерта той. 

Попитан да посочи кои са въпросните проекти, Цонев каза: "Това са батериите, соларите, изключването на водорода". 

"Говорят за декарбонизация, а изключват водорода. Тя е дълга тема, като ви го казвам и тук, и на трибуната, повярвайте ми поне веднъж. 

Щяхме да имаме план, ако не беше лобизма в полза на бизнеса на този човек. Това е истината.

Планът ще бъде отлаган. България ще губи, ще губи страшно много. Ние сами си го отлагаме. Първо го забавихме за да направим въпросните проекти, второ вкарваме проекти, които не отговарят. Батериите не отговарят на изискванията на Плана. Сега се опитваме да напаснем всичко.

И от ЕК ни казват учтиво "не". Вчера какво чухме, Урсула ми каза да туитна, че вървим с перфектна скорост. Повече от перфектна е, чудесна скорост, свръхзвукова е", коментира още Цонев.