Г-жа Кожарева ще представи кабинет, до този момент не е казала друго и всяко друго внушение за мен е дезинформация. Тя трябва да не се поддава на влияние и натиск, до този момент с нищо не го е показала. Ако не представи състав, президентът отново ще се обърне към "домовата книга". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея нов кръг разговори за служебен премиер би бил следствие на промените с Конституцията.

"Дано Кожарева подбере хора с максимална степен на доверие от българското общество, за да се проведат честни избори.

С поправките в Конституцията се забърка страшна каша, президентът се опитва да върне стабилността, съгласно правомощията, които има. Предполагам, че с наближаване на изборите страстите ще са все по-нажежени", допълни тя.

Според нея няма дискриминация в новите промени в Закона за предучилищното и училищното образование. "Не разбрах как ще се прилага законът на практика. Дискриминационен момент не виждам. Важно е да се види как ще се изпълнява в училищата. 

Подобни дискусии е имало в много страни от ЕС, но аз съм спокойна. Определени малцинства защитават правата си, но докато го правят, преминават в крайности. И тази болест ще изживеем, важното е да запазим децата", обясни вицепрезидентът.

Йотова участва в местността Петрова нива в Националния възпоменателен събор, посветен на 121 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева има срок до понеделник да представи състав за служебен кабинет, който да оглави. На 9 август президентът Румен Радев определи заместник-председателя на Сметната палата за кандидат за служебен министър-председател. 

Следващият служебен кабинет може да управлява максимум два месеца преди предсрочния вот. Президентът Румен Радев обяви и най-подходящата, според него, дата за вота - 20 октомври.