Нямам усещане, че България води две политики по отношение на Република Северна Македония (РСМ). Не намирам разминаване на позициите на отделените институции по темата. Ако има някакви опити на съветници на министър-председателя Кирил Петков, се надявам да е взел мерки. Това заяви пред bTV вицепрезидентът на България Илияна Йотова.

„И премиерът, и Асен Василев смениха тона и позициите си по отношение на преговорите. Асен Василев каза, че има проблем и че топката е в европейските ни партньори. Добре е, че тези позиции вече се артикулират и от изпълнителната власт. Като че ли и самият Министерски съвет, в тяхно лице, дръпнаха назад”, каза още Йотова.

„В Северна Македония нищо не е направено. Телефонните обаждания на тема българска позиция и членство на РСМ продължават. Трябва  да бъдем честни и да кажем, че има натиск от европейските ни партньори. Има натиск, защото Европейския съюз (ЕС) е „за” разширяването на Западните Балкани.

Президентът Румен Радев води много разговори, няма посещение, в което темата за Северна Македония да не е повдигната”, каза още вицепрезидентът.

На въпрос дали все пак Радев ще свика КСНС по темата, тя заяви, че решението е само негово, но заяви: „Ако Петков има нещо важно да каже, би трябвало да го е споделил с всички нас”.

По повод нотата, с която украинският посланик официално поиска България да предостави оръжия на Украйна, Йотова бе категорична, че българската позиция не трябва да се променя.

„Буди недоумение фактът, че подобни важни новини научаваме от чужди посолства. Външно министерство трябваше да съобщи, че е получило нота. Всяко скриване на подобна информация буди съмнение”, заяви тя.  

На въпрос инкубатор ли е президентството на политически проекти, тя бе категорична, че президентът не се занимава с такива неща. „Ако реши да се занимава с партийно строителство, мисля, че ще го обяви пръв. Той няма нужда да се крие зад проекти”, каза още Йотова.

„Мен не ме изкушава никакъв нов проект. Мога от време на време да критикувам БСП, но съм си ляв човек”, призна вицепрезидентът.

По повод искрите, които прехвърчат между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2, Йотова заяви, че новите управляващи са били натоварени с много отговорности, „а когато дойде разочарованието, от надеждата остават пепелища”.

„Не бива да пропиляват надеждата, с която дойдоха. Новите управляващи не трябва да приличат на тези от последните 12 години. Те трябва да бъдат добри управленци и да поемат отговорности. Не трябва да се оправдават, че има много кризи и че коалицията е сложна”, добави Йотова.