Смятам, че не е редно посланикът на Русия да не даде обяснение пред българското външно министерство. Научих, че тя ще прати свой заместник. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Тя е в Казанлък, където започнаха честванията за 3 март.

"Президентът ще бъде на честванията в София. Тази година на Шипка ще бъде премиера - чест му прави, защото си спомняте един друг министър-председател, господин Борисов, който така и не се качи на Шипка", коментира Йотова пред БНТ.

Във Външно чакат Митрофанова заради шпионския скандал, а тя... ВИДЕО

"Най-важно е свободата да бъде във всеки един от нас, затова трябва като демократично общество да се обявим против войната в Украйна", смята вицепрезидентът.

"Трябва публично да кажем стоп на тази цинична война, която се води на няколкостотин километра от България. Война, която по моя преценка, доста отдавна е замислена, война, за която няма оправдание, няма аргументи. Няма кауза, която да оправдава разрушения и смърт на невинни хора, на деца, на една нова хуманитарна криза, която се задава.

Тя ще бъде за целия свят. Експлозията не е само въпрос на оръжия, не е само на украинско-руската граница. Експлозията е в цял свят, защото хуманитарната катастрофа, която предстои ще засегне социални и финансови въпроси. Отговорът на обществеността трябва да е силен. Иначе декларации на институции, правителствени решения, разбира се са нормални и задължителни неща, но най-важно е отношението на хората", заяви Йотова.

Вицепрезидентът е в постоянна връзка с наши сънародници от градове и села в Украйна.

"Хората имат остър недостиг на храна и вода. Малко по-координирано и целенасочено трябва да изпратим наша хуманитарна помощ в тази посока, особено в по-малките градове и села. Появили са се и мародери, които грабят.

Опитът ми от европейския парламент ме научи, че след военните действия хуманитарната катастрофа, за която България трябва да бъде подготвена и да приеме колкото се може повече бежанци. Ще трябва да улесним и процедурите, за да приемем тези хора.

Голяма криза се задава в нашата общност в Тараклия, Молдова, където има 4 бежански центъра. Това е един най-бедните региони на Молдова. Част от хуманитарната помощ трябва да бъде насочена натам", заяви Илияна Йотова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ