Началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова - Надя Младенова, разкритикува остро във Фейсбук решението на правителството да смени министъра на отбраната. 

"В България правителствата е важно да се съобразяват с Конституцията и да не нарушават нея, а не някакви коалиционни споразумения. Второ, защото правителството на държавата е хомогенна структура, а не конгломерат от феодални владения.

Трето, защото точно в този момент е съвършена глупост да премахнеш министъра на отбраната, който е имал дързостта да заяви, че националният интерес на България е от първостепенна важност", написа тя в профила си във Фейсбук.   

Ето пълния текст на коментара й: 

Какво е казал министър Стефан Янев в първите часове след нахлуването на руските войски в Украйна, няма никакво отношение към неговото премахване - това е точната дума. Семантиката на изказването му от преди пет дни и нейното тълкуване /вече пет дни/ няма да даде отговори на въпросите, които възникнаха.

Дали пък не е отстранен, защото каза че #България ще поиска компенсации за забавянето на доставката на изтребителите Ф-16? А истина ли е, че се е противопоставил да бъдат изпращани изтребили от България в Украйна и така пряко да се намесим във военния конфликт?

А може би, войната в #Украйна ще се окаже “черният лебед” в непоколебимата позиция на България за започването на преговорите на ЕС с Република Северна Македония?!? Да не стане изведнъж “жизнено важно” да потъпчем всичките си принципни позиции и да ускорим преговорите? Не за друго, но Янев е последователен в позицията си за преговорите и като служебен министър-председател, и като член на правителството.

Въпросите са много, отговорите трябва да дадат от правителството и коалицията. Никакви оправдания от сорта на “ама по нашето коалиционно споразумение, всяка партия сама преценява за кадровия си подбор” не вършат работа. Първо, защото коалиционното им споразумение не е Библията, за да е един път за винаги, а честно казано почти никого не го интересува.

В България правителствата е важно да се съобразяват с Конституцията и да не нарушават нея, а не някакви коалиционни споразумения. Второ, защото правителството на държавата е хомогенна структура, а не конгломерат от феодални владения.

Трето, защото точно в този момент е съвършена глупост да премахнеш министъра на отбраната, който е имал дързостта да заяви, че националният интерес на България е от първостепенна важност.