Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва възможността да предотврати търговска война със САЩ. Преди да отпътува за Вашингтон, където тази вечер ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп, Юнкер подчерта, че Европа не е притисната.
 
„Не съм особен оптимист. Но искам да подчертая, че Европа не е враг на Америка“, заяви Жан-Клод Юнкер в телевизионно интервю.
 
Три са възможните сценарии за днешните му разговори, които започват късно вечерта българско време. Според първия ЕС ще предложи на Съединените щати позицията на лидерите на ЕС, постигната на срещата на върха през май в София, а именно: предоговаряне на всички мита, внос на втечнен газ от САЩ и реформа на Световната търговска организация. Това обаче едва ли ще удовлетвори Доналд Тръмп, смятат експерти.
 
Според втория сценарий, Тръмп ще предложи сделка само за вноса на автомобили, като наложи драстично намаляване или дори отпадане на митата върху американския внос в Европа. ЕС би се съгласил само при условие, че такава мярка бъде предприета и спрямо вноса на автомобили от други страни, напр. Южна Корея и Япония.
 
Брюксел се опасява най-много от третия възможен сценарий: В този случай американският президент Доналд Тръмп ще настоява за мита от 25% върху вноса на европейски автомобили в САЩ, което на практика би означавал нов връх в търговската война. „Ако се стигне до там, ние трябва да отговорим адекватно и сме готови да го направим“, категоричен е Жан-Клод Юнкер, който смята, че познава президента Тръмп добре и знае как да преговаря с него. "Ако някой си мисли, че може да притиска европейците, дълбоко се лъже. Това няма да стане“, категоричен е Юнкер.
 
В Брюксел очакванията от срещата тази вечер в Белия дом не са големи. В навечерието ѝ в Европейската комисия всички заобикалят въпроса дали ЕС има предложение за Съединените щати. Говорителят на комисията Маргаритис Схинас също е уклончив в отговора си: "Това е само среща, разговор. Председателят Юнкер се чувства достатъчно подготвен. Тази среща е възможност за намаляване на напрежението между нас и нашите американски партньори."
 
Преди разговорите с Доналд Тръмп Жан-Клод Юнкер е водил консултации с всички лидери на страните членки. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Берлин: „Не искаме тези мита и смятаме, че те не вредят само на нас“.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!