Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма, избити от Народния съд. Навършват се 76 години от нощта на 1 срещу 2 февруари 1945г., когато на смърт са осъдени трима регенти, 67 министри, генерали, полковници, банкери.

Присъдите са изпълнени същия ден. Според архивите са издадени общо над 10 000 присъди в 131 процеса. На смърт са осъдени над 2 600 души. Около 200 души са били избити още преди съдебните процеси.

1 февруари се отбелязва като ден за почит на жертвите от 19 януари 2011 г. с решение на кабинета "Борисов" по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов.

Днес президентът Румен Радев отчете свършеното за 4 години от мандата си.

Традиционно на 1 февруари стотици хора се покланят пред Мемориала на жертвите на комунизма до НДК, но държавният глава не е отбелязвал датата на най-масовото политическо убийство в историята на страната до този момент.

Президентът Радев не отбелязва датата и с никакво свое изказване или дори с минимален жест от страна на президентската институция, пише tribune.bg.

Четвърта поредна година на този ден Радев отказва да бъде обединител на нацията.

На президента обаче му се наложи да коментира събитието, след като по време на отчета му зададоха въпрос защо не е отбелязал този историческ иден.

"Правя отчет за свършеното до момента, но нека да е ясно, че аз не деля жертвите според режима, който ги е убивал. Паметта на всички невинни жертви е свещена. Виждам отчаяните опити на г-н Борисов и хората около да възродят делението на обществото на комунисти и антикомунисти", коментира притеснено той и днешната дата 1 февруари", отговори той.

През юни Радев и Йотова не почетоха поклонението пред жертвите на комунизма на зловещия остров Белене.
Тогава от Съюза на репресираните уточниха, че покана е отправена до всички български граждани, но от президентството не са проявили никакъв интерес.