Да се отнема до живот шофьорската книжка на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотици, независимо в какво количество. Такава поправка в закона за движение по пътищата внасят днес в деловодството на НС от "Воля", съобщиха от партията. 

БЛИЦ припомня, че Милен Цветков загина при зверско ПТП в неделя вечертаКолата на журналиста беше ударена от джип Audi Q7, като шофьорът, 22-годишния Кристиан Николов, е бил дрогиран.


Той заедно с приятелите от колата му, сред които момиче и син на депутата Лъчезар Иванов, бяха задържани. Синът на Иванов е избягал от местопроизшествието.

Майката на Николов, чиято собственост е джипа, също беше задържана. 

Първи СНИМКИ на убиеца на Милен Цветков, отведоха го в...

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на НС Веселин Марешки бе категоричен, че вакханалията по пътищата и улиците  не можело да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг.

„Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа!

Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че “едно уиски или една “линия” - нищо няма да стане”, ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана!“, коментира пък Кристина Таскова, която е съвносител на поправката в закона.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки.

За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева.

Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби. „Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление“, пише още в мотивите.

Преди няколко месеца от 'Воля" внесоха и мерки, които позволяват на компетентните органи да установяват на място не само дали шофьорът е употребил наркотични вещества, а какви точно и колко.

По този начин няма да се губят дни за последваща експертиза, а ще се установява веднага. Това е още една крачка напред в битката с войната по пътищата.