Държавният глава Румен Радев и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще успеят да се срещнат с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това ще стане по време на срещата на върха на ООН в Ню Йорк следващата седмица, като първият ни дипломат ще има възможност да проведе разговор и с руския си колега Сергей Лавров, уточнява в. Монитор.

Официалното откриване на сесията е на 19 септември. Ден по-рано е планирана среща за реформите в ООН, която се организира от US президента и от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Целта е ръководителите на съответните държави да изразят подкрепата си за започналите реформи в организацията. Именно на тази среща България ще бъде представена от Захариева, а Тръмп ще се ръкува и разговаря за кратко с всеки един представител. Още същият ден Захариева ще има среща и с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество Анхел Гурия, с когото ще си говорят и за членството на страната ни в еврозоната.

Самият Тръмп ще държи реч пред делегатите на откриването на сесията. Срещата на Захариева с Лавров е насрочена за късния следобед на 19-ти. По-късно вечерта тя ще бъде и на приема, организиран от Доналд Туск, който оглавява Европейския съвет към ЕС. Същата вечер трябва да се състои и традиционният прием на Тръмп и съпругата му Мелания, на която ще присъства и Радев. Речта на българския държавен глава пред общото събрание на ООН е планирана за 20 септември.

Цялата сесия продължава почти цяла седмица, а Захариева има доста натоварена програма. Предвидени са редица двустранни срещи, в това число с Гутериш, с външния министър на Украйна, както и с външните министри на доста арабски страни – Иран, Ливан, Саудитска Арабия, Тунис, Сингапур. Като част от делегацията на Румен Радев, Захариева ще се срещне и с държавния глава на Косово Хачим Тачи и с един от президентите на Световната банка.

Темата за Западните Балкани, която ще е основен приоритет и на БГ председателството на Съвета на ЕС, ще бъде обсъждана на работен обяд на 21 септември между външните министри на страните от Централноевропейската инициатива. В края на седмицата пък Захариева ще замине за Чикаго, където ще се срещне с българската общност в града.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!