Германия ще подкрепи усилията на България за защита на външните европейски граници, потвърди президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, с когото разговарях днес в Малта, преди годишната среща на държавните глави от групата „Арайолуш“. Това заяви президентът Румен Радев в профила си във фейсбук.
"Изразих позицията на България, че сме наясно с важната си отговорност и стриктно изпълняваме своите задължения за охрана на границите. На фона на непредсказуемата ситуация в региона обаче, е необходима повече европейска солидарност. Националният бюджет на страната ни няма да бъде способен самостоятелно да обезпечи европейската сигурност в случай на нова мащабна миграционна вълна.

Германският президент прояви интерес към създаването на нов орган за борба с корупцията в България и беше категоричен, че германският бизнес проявява силен интерес за инвестиции у нас, но счита за важно условие предприемането на ефективни антикорупционни мерки и работеща правосъдна система в страната. Колкото по-решителна е България в борбата с корупцията и колкото по-солидна е правосъдната система, толкова повече ще се засилват търговско-икономическите отношения между двете ни страни", добави още държавният глава.