Без затруднения протича към 12 часа българско време днешният референдум в Македония, който е определящ за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната.
 
Над 1 800 000 са имащите право на участие в допитването, като те трябва да отговорят на въпроса „Подкрепяте ли членството в ЕС и НАТО и договора между Република Македония и Република Гърция.”
 
По данни на Държавната изборна комисия от началото на допитването в 7 часа местно време в местата за гласуване, които в цялата страна са 3700, правото си на участие са упражнили малко над 8% от избирателите. За да бъде признат за валиден референдумът, е необходимо участието на над 800 хиляди души.
 
За масово участие призова сънародниците си премиерът на Македония Зоран Заев, след като гласува в Струмица. Той изрази очакване за висока активност при гласуването като доказателство, че сънародниците му подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си.
 
Президентът Георге Иванов вече заяви, че няма да гласува, тъй като смята договора с Гърция за вреден за националните интереси, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ призова за гласуване по съвест.
 
Министър-председателят на Македония Зоран Заев даде своя глас в ключовия за страната му референдум. След като пусна гласа си в югоизточния град Струмица, Заев призова своите съграждани
да излязат и да гласуват. Той заяви, че е уверен в една висока избирателна активност, която ще докаже, че гражданите на Македония подкрепят присъединяването към НАТО и впоследствие към Европейския съюз.
 
Заев заяви, че македонските граждани „решават съдбата на страната ни. Призовавам всеки да излезе и да вземе това важно решение за бъдещето на страната ни и за бъдещите поколения“.

До 1100 часа 8.03 процента от гласоподавателите са упражнили своето право на глас, съобщиха от Държавната избирателна комисия на Македония.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!