Отношенията между България и Русия са добри. Това заяви пред Нова телевизия външният министър Екатерина Захариева.

Тя уточни, че скандалът с руските дипломати, за които имаше данни за шпионаж у нас, не противоречи на факта, че "българо-руските отношения се развиват в сферата на прагматичност и общи интереси".

"Все пак това е крайно недопустимо. Нашите служби и прокуратурата са установили тези неща. Със сигурност това е недопустима дейност", допълни още тя.

Министърът на външните работи коментира информацията, която Валери Симеонов разкри, че шефът на външното разузнаване на Русия е поискал освобождаването на Васил Божков „Външно министерство не работи по медийни публикации. Това казах и на г-н Валери Симеонов.

Кой е кремълският покровител на Васил Божков? 

Ако имаме данни за подобна дейност, ще го направим. Има някакви теории за това, има медийни публикации, но ние нямаме никаква такава информация. Затова и не сме извикали руския посланик по този повод”, каза тя. 

„Надявам се, че повечето неща в медиите са верни, но МВнР работи по правила. В дипломацията също има правила. Публикациите могат понякога да се използват и за да се нарушат отношенията между държавите”, посочи още тя.