В МВнР се провежда брифинг на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.. 

"Тъй като наближава срока одобрява ли България рамката за Северна Македония. Както вече казах след посещението на министъра в Македония, нещата се движат", каза тя

"Посланията към нашите съседи и ЕС не са се променили от 2017 год. Ние сме подкрепяли всички. Ако не искахме това, нямаше да сме първата страна, която подкрепи Северна Македония. Това обяви Екатерина Захариева. За съжаление през последнaта година забелязваме неспазване на този договор", заяви още тя.

Захариева добави, че въпросът е  че я няма следващата стъпка. Това е по-важният въпрос за България.

"Имаше много обвинения, че не признаваме реалност. Напротив, ние сме първата, която призна държавата. Това е една от червените линии по договора. Не случайно и сега продължаваме да рaботим за напредък. Той не е свързан с непризнаването на реалността“, подчерта външният ни министър. 

По думите ѝ, не можем да си затваряме очите за неспазването на реалността. 

Преговорите в Германия са продължили 5 часа . Тя подчерта, че няма да се приемат подкрепа от национално ниво за малцинствени групи. Мобилизирали сме целия си ресурс в тази насока. Осъзнавайки отговорността. Позицията и на премиера и на правителството е, че сме добронамерени, но не можем да приемем това, което се случва.  

"Аз искам да благодаря на немското председателство. Полагаме усилия поне да имаме преговорна рамка одобрена. В Берлин обсъдихме темите. Колегите от Северна Македония поеха ангажимент. За признаване на езика, тя каза, че вече имаме сближаване на позициите.

Захариева призова македонците да използват дадената им възможност за членство в ЕС, защото не всички страни-членки са ентусиазирани за разширяване на Съюза. 

"Все още имаме шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка. Възможностите не са много. От голяма вреда ще е Скопие да изпусне тази вратична. Не става въпрос за неприемане на реалността", каза Захариева.

Всички сме шокирани от насилието в Европа. Много наши сънародници живеят и учат в австрийската столица. Днес гражданите да останат по домовете си от съображения за сигурност, призова Захариева след вчерашния атентат във Виена. Нашето посолство държи връзка с властите там, подчерта външният ни министър, коментирайки терористичния акт в австрийската столица.