Бившият премиер и министър на външните работи на Швеция Карл Билд коментира в социалната мрежа Туитър спора между София и Скопие, който може да забави процеса на започване на преговори с югозападната ни съседка за присъединяване към Европейския съюз.

Припомняме, че в интервю за Ройтерс българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева намекна за възможността страната ни да блокира преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, ако откаже да признае, че националната ѝ идентичност и езикът ѝ имат български корени.
 


 

Ако постигането на някакъв напредък към ЕС на Балканите ще зависи от това една или друга държава да налага ''историческа истина'', можем да сме сигурни, че нищо няма да се случи в рамките на едно поколение или две'', написа Билд по повод статия на Ройтерс под заглавие ''България казва, че Северна Македония трябва да се справи с историческите проблеми или да се сблъска със забавяне по пътя към ЕС''.

София смята, че македонската нация и език са създадени изкуствено в бивша Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те мнозинството от хората в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха преговори през последните две седмици в опит да решат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по темата, но не постигнаха съществен успех.

В четвъртък премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява, че двете страни ще намерят решение, но добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на обсъждане.